Slecht nieuws voor de Spaanse regering

door admin
Slecht nieuws voor de Spaanse regering

Omdat er drie ex-penningmeesters van de conservatieve regeringspartij Partido Popular te vinden zijn én de voormalig minister van Gezondheidszorg, Ana Mato ook wordt gedagvaard, is dit geen goed nieuws voor premier Mariano Rajoy en zijn Partido Popular, net nu hij hard zijn best doet om eind dit jaar herkozen te worden en er bovendien eerder in het jaar lokale en regionale verkiezingen zijn.

Gürtel-affaire

De Gürtel-affaire wordt sinds 2010 onderzocht door rechter Pablo Ruz. Het wordt ook wel de omvangrijkste corruptiezaak ooit in de Spaanse geschiedenis genoemd die kan worden gelinkt aan een politieke partij. Tussen 1999 en 2005 ontvingen politieke bestuurders steekpenningen in ruil voor lucratieve overheidscontracten voor talloze bedrijven met name in de bouwsector en voor andere vriendendiensten.

Correa en Bárcenas

Als brein achter de zaak wordt zakenman Francisco Correa beschouwd. Gürtel is de Duitse vertaling van ‘correa’. Hij wordt verantwoordelijk gesteld voor 60 miljoen euro. Dit is echter niet het hoogste bedrag dat wordt toegeschreven aan één persoon. Voormalig penningmeester Luis Bárcenas krijgt een boete van 88 miljoen euro. Tegen hem werd daarnaast 42 jaar gevangenisstraf geëist. Bárcenas is hiermee de belangrijkste verdachte in de zaak.

PP in diskrediet

De Partido Popular als organisatie en ex-minister Ana Mato worden door Ruz omschreven als ‘winst zoekende personen die profiteerden van de corruptie’, waarmee ze behoorlijk in diskrediet worden gebracht. Mato nam eind november vorig jaar ontslag toen zij voor het eerst in verband werd gebracht met de Gürtel-affaire. Ze beweerde onschuldig te zijn, maar vertrok om haar partij en de premier niet onnodig te benadelen. Wel zit ze nog steeds in het Spaanse parlement.

De PP is niet rechtstreeks gedagvaard, maar moet illegaal verkregen betalingen terugbetalen en krijgt een boete van 245.000 euro. Ana Mato is moet 28.467 euro betalen.

Geen reactie

Tot nu toe is er nog geen enkele officiële reactie gekomen vanuit de Partido Popular op dit toch wel brekende nieuws. Op de Twitter-account van de regeringspartij staat enkel goed nieuws over hoeveel geld er gaat naar de werklozen en welke partijleiders in de regio’s de kar van de verkiezingscampagne de komende maanden gaan trekken. 

Dit vind je misschien ook leuk