Meld geweldsdelicten in Spanje met de app AlertCops

door admin
Meld geweldsdelicten in Spanje met de app AlertCops

Het Spaans nationaal politiekorps (CNP) startte vorig jaar augustus met een pilot waarbij burgers in de provincies Madrid, Málaga en Alicante geweldsdelicten rechtstreeks kunnen melden via AlertCops, een gratis te downloaden applicatie voor de mobiele telefoon. Sinds de introductie zijn er via deze app al 6.500 meldingen binnengekomen.

 

Snel en interactief

 

‘Dankzij de melding, kon de politie de vrouw op tijd redden en de dader oppakken,’ twitterde de politie dinsdag na de aanhouding. De app registreert de locatie van waaruit de melding gedaan wordt. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz beantwoordt de app aan de behoefte aan snelle, interactieve en voor iedereen gemakkelijk toegankelijke communicatiekanalen.

 

iPhone en Android

 

Inwoners en bezoekers van Spanje kunnen de app gratis downloaden via de site van AlertCops. AlertCops is beschikbaar voor iPhone en Android 4.0 of hoger. 

 

Gebruik

 

De app is eenvoudig in gebruik. Na het downloaden moet de gebruiker zich registreren. Om melding te doen van een misdrijf hoeft de gebruiker alleen maar te kiezen uit een aantal plaatjes die het soort misdrijf, de locatie en het slachtoffer aanduiden. Bijvoorbeeld: ‘Overval. Op straat. Andere persoon.’ of ‘Mishandeling. Thuis. Ikzelf.’ Zodra de melding is gedaan, wordt deze, inclusief de coördinaten van de plek van waaruit deze verstuurd is, verzonden aan de Guardia Civil of de meldkamer van de nationale politie. Er start dan vanzelf een chat tussen de politie en de melder voor het uitwisselen van meer informatie. Zodoende kan er snel opgetreden worden. 

 

Regionaal

 

Op dit moment is de app nog niet in heel Spanje in werking gesteld. AlertCops kan gebruikt worden in de regio’s Madrid, Alicante, Málaga, Andalusië, Valencia, Murcia, de Balearen en de Canarische Eilanden. Ook in de autonome exclaves Ceuta en Melilla is de app al operationeel. Het is de bedoeling dat de app in de loop van het jaar in heel Spanje beschikbaar komt. Vooralsnog werkt de app alleen in het Spaans en Engels. Er wordt nog gewerkt aan versies in het Frans, Duits, Italiaans en Portugees.

Dit vind je misschien ook leuk