Onder doden aanslag Tunesië minstens één Spanjaard

door admin
Onder doden aanslag Tunesië minstens één Spanjaard

Het gaat om 17 buitenlandse toeristen en twee Tunesische agenten. Onder de omgekomen toeristen bevindt zich minstens één Spanjaard. De premier heeft de ‘laffe aanslag’ sterk veroordeeld en beloofde dat zijn regering ‘onvermoeibaar’ de strijd tegen het terrorisme in het land zal voortzetten. Bij de aanslag raakten ook 22 bezoekers van het Bardomuseum gewond. Een groot aantal toeristen wist te ontkomen door zich in een aparte zaal stil te houden.

Europese slachtoffers

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde direct nadat het nieuws over de aanslag bekend werd, het consulaire noodprotocol in werking. Premier Habid Essid meldde tegen de pers dat zich onder de slachtoffers personen van Italiaanse, Spaanse, Zuid-Afrikaanse, Japanse, Duitse en Poolse nationaliteit bevinden.

Grote paniek

Twee militanten hielden woensdagmiddag tientallen toeristen vast in het museum. Hierdoor ontstond er grote paniek in de hoofdstad. Inmiddels zijn de aanvallers gedood, zo is bevestigd door het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken. Er zouden nog twee of drie handlangers zijn die vrij rondlopen, zo hebben bronnen bij de Tunesische autoriteiten gemeld. 

Vuurgevecht

Na een poging het parlement binnen te dringen, waar op dat moment werd vergaderd over nieuwe anti-terreurwetgeving, weken de daders met enkele gijzelaars uit naar het ernaast gelegen Bardomuseum, een van de grootste toeristische trekpleisters in de stad. Rond het middaguur ontstond hier een vuurgevecht tussen minstens twee gewapende mannen in militaire outfit die naar verluidt kalasjnikovs en handgranaten bij zich droegen. Het parlement werd geëvacueerd en het museum werd na de aanval omsingeld door veiligheidstroepen. 

Dreiging in Tunesië

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor een dreiging van extremistische groeperingen in Tunesië. In Tunis en omgeving gelden risico\’s voor de veiligheid. Nederlanders wordt afgeraden naar gebieden langs de grens met Algerij en Libië te reizen, waar de situatie nog gevaarlijker is.

Dit vind je misschien ook leuk