Klasse 4 magnetische storm houdt de gemoederen bezig

door admin
Klasse 4 magnetische storm houdt de gemoederen bezig

Daarbij wordt met zeer hoge snelheid een reusachtig pakket van geladen deeltjes (electronen en protonen) het zonnestelsel ingeschoten. Het magneetveld van onze planeet aarde reageert daarop, na enige minuten tot uren, met onder meer prachtige poollichten.

Negatieve gevolgen straling

Zo onschuldig loopt het bij zwaardere ruimtestormen niet altijd af. Ruimtevaarders en piloten van hoog vliegende lijnvliegtuigen moeten voor de gevolgen van deze straling oppassen, satellieten kunnen defect raken (GPS storing), en als de deeltjes met overgrote kracht de aarde treffen, kunnen zij in netwerken voor electricteit tot storingen leiden. Uit Amerika komen berichten, dat dit ruimschoots het geval was. Inmiddels is deze ‘storm’ wat verminderd, maar de effecten zijn nog niet geheel verdwenen en kunnen tot 20 maart aanhouden.

Spanje

In Spanje treedt de aurora borealis, het noordelijke poollicht, maar zelden op. Op 6 april 2000 was de aurora tot boven het westelijk deel van de Middellandse Zee en Spanje waarneembaar. Daarvoor trad het op tijdens de Spaanse burgeroorlog, toen op 25 januari 1938 het poollicht boven Andalusië kon worden gezien.

Zie dit artikel voor foto’s van het poollicht zoals dat werd waargenomen op enkele plekken in Nederland en Engeland.

Dit vind je misschien ook leuk