Zonsverduistering, regen en zomertijd

door admin
Zonsverduistering, regen en zomertijd

Vrijdagmorgen zal de dan amper 14-uur oude Nieuwe Maan haar punt bereiken, waar zij het dichtst bij de aarde staat. Een supermaan noemt men dit. Bovendien is de maan op een plaats tussen de aarde en de zon, zodat een zons- verduistering gaat optreden. De aarde gaat namelijk door de lange schaduw van de maan. Dit kan in Nederland, België en Spanje uitstekend worden waargenomen.

De zonsverduistering is echter in deze landen niet totaal. In Nederland en België zal 80% van de zon worden bedekt, in Spanje maar 60%. Een totale verduistering treedt op in het zeegebied juist ten oosten van IJsland.

WAARSCHUWING: Kijk beslist niet met onbeschermde ogen in het licht van zon! Dat gaat blindheid veroorzaken. Gebruik een zwart beroet glaasje om door heen te kijken, een zwart foto-negatief, of maak een klein gaatje in een visitekaartje en projecteer het zonsbeeld op een vel wit papier (de meest veilige methode).

Tegelijk komt de lente

Tegelijk met deze zonsverduistering passeert de zon de evenaar en breekt bij ons de lente aan. Weinig van te merken met Pasen in het verschiet, want het weer blijft de komende dagen wisselvallig, winderig en met veel regen, onweer en hier en daar nog wat sneeuw. Op vrijdag heeft de hele Spaanse westkust te maken met slecht weer. Voor de kust van Murcia en Alicante geldt zelfs een oranje waarschuwing wegens neerslag, kustfenomenen en harde wind.

Zomertijd

In de nacht van zaterdag 28 maart en zondag 29 maart (Palmzondag), dus over een goede week, moet de wekker weer op zomertijd worden gezet. De klokken gaan om 01:59 naar 3 uur, een uur vooruit. Daarom wordt het iets korter slapen, voor men in sommige delen van Spanje kan gaan genieten van Semana Santa met zijn kleurrijke processies. Deze optochten trekken steeds meer bezoekers. Op 25 oktober gaan de klokken weer een uur terug.

Dit vind je misschien ook leuk