Levenslang achter de tralies kan weer in Spanje

door admin
Levenslang achter de tralies kan weer in Spanje

Met name de afgevaardigden van de Partido Popular (PP) van premier Rajoy stemden voor de invoering van de wet. Heeft een gevangene 20 tot 25 jaar van zijn gevangenisstraf uitgezeten, dan kan worden bezien of hij of zij al dan niet langer opgesloten blijft.

‘Zwarte dag’

De oppositie was als één blok tegen de hervorming die onder meer het recht op demonstratie en op vrije meningsuiting inperkt. PSOE woordvoerster Rosa Aguilar zag de herinvoering van levenslange straf als ‘een zwarte dag voor de samenleving en de democratie’ in Spanje. De socialisten vinden dat de invoering van levenslange gevangenisstraaf haaks staat op het uitgangspunt van resocialisatie en de gevangenen de mogelijkheid bieden te kunnen terugkeren in de maatschappij.

Veroordeelden tot levenslang moesten tot de nieuwe wet van kracht gaat op 1 juli aanstaande maximaal 30 jaar gevangenisstraf uitzitten. In geval van terroristische daden was de uiterlijke termijn verhoogd tot 40 jaar.

‘Institutionalisering van discriminatie’

Over de nieuwe wet op burgerlijke veiligheid is al langere tijd veel te doen. Volgens Amnesty International institutionaliseert de wet discriminatie tegen immigranten’. De organisatie doelt hiermee op een wet waarmee het de autoriteiten mogelijk wordt gemaakt illegale vluchtelingen direct terug over de grens te zetten, zonder dat ze de procedure starten waarmee ze asiel kunnen aanvragen.

Inperken demonstratierecht

Daarnaast was er veel kritiek op het uitdelen van hoge boetes aan mensen die demonstraties organiseren of mensen die bij woningen van politici of andere autoriteiten actie voeren. Een jaar geleden oordeelde het hoogste juridische orgaan van Spanje nog dat grote delen in de concepttekst van de wetsherziening onwettig waren.

Dit vind je misschien ook leuk