Iberische lynx en wolf hebben het moeilijk in Spanje

door admin
Iberische lynx en wolf hebben het moeilijk in Spanje

In 1999 telde de Sierra Morena, een 400 km lange bergketen in Zuid-Spanje, nog acht roedels wolven. Sinds 2009 wordt er jaarlijks nog maar één roedel waargenomen.  

Natuurbehoud

Ten behoeve van het project Life, voor het behoud van de Iberische lynx en monniksgier in Spanje en Portugal, zijn in de Sierra Morena tientallen fotocamera’s geplaatst. Hiermee is negen jaar geleden voor het laatst een wolf gefotografeerd, aldus een woordvoerder van deAsociación de Amigos del Lobo de Sierra Morena  (Vrienden van Wolf). Hoewel de wolf al 28 jaar beschermd wordt, is de wolvenpopulatie in de Sierra Morena toch teruggelopen naar slechts één roedel. Wetenschappers vrezen dat dit laatste roedel zal verdwijnen, als er niet snel maatregelen genomen worden. Volgens hen is de jacht op groot wild de grootste bedreiging voor de wolf.  

Wolf en hond

Uit hoeveel dieren het roedel bestaat is niet bekend. Doorgaans leven er 5 tot 20 wolven in een roedel. Ook is niet met zekerheid te zeggen of het hier alleen om rasechte wolven gaat of dat er ook kruisingen met honden bij zijn. Om daar achter te komen is DNA-onderzoek nodig van gevonden uitwerpselen, maar het zou het nog beter zijn om de dieren te vangen en te merken om zodoende meer te weten te komen over dit roedel.

Petitie

Onderzoekers en natuurorganisaties boden onlangs de overheid van Andalusië een petitie aan waarin ze vragen de EU ook een Life-project voor de wolf te laten starten in deze regio. Om de wolf in Andalusië te redden is daarnaast maatschappelijk draagvlak nodig. Om dit te kunnen bereiken organiseren wetenschappers en natuurorganisaties informatiedagen of vertonen ze de bekroonde documentaire WildMed, el último bosque mediterráneo, over wilde dieren in de Sierra Morena. Ook wijzen ze op het economische belang, omdat de wolf natuurminnende toeristen aantrekt. Zie ook dit filmpje op YouTube over de impact van wolven in Yellowstone National Park.

Veeteelt

Veel veeboeren klagen over de schade die de wolven onder hun vee aanrichten, maar uit cijfers blijkt dat mee te vallen. Waar in 2002 nog 40 aanvallen van wolven gemeld werden, was dat er in 2012 nog maar één. Ook de cijfers uit andere gebieden in Spanje blijken mee te vallen en de aantallen dieren die gedood worden door wolven lopen al jaren terug. In de veeteelt blijken wolven vooral slachtoffers te maken onder schapen, het aantal gedode geiten, koeien en paarden is nagenoeg  te verwaarlozen. 

Jacht op groot wild

Het grootste verzet tegen de wolf komt echter niet van veeboeren, maar van jagers op groot wild. Zij klagen erover dat wolven de kuddes herten uit elkaar drijven, wat het jagen bemoeilijkt en de opbrengst voor de jagers verkleint. Om die reden proberen jagers de wolven te verjagen of te doden. Overigens wordt slechts 1% van de herten gedood door wolven.

Manifest

Vijftien organisaties voor milieubehoud stelden een manifest ter bescherming van de wolf op, waarin ze de autoriteiten verzoeken de wolf officieel met uitsterven bedreigd te verklaren en met concrete reddingsplannen te komen.

Iberische lynx

Ook de Iberische lynx heeft moeite te overleven in Spanje. Onder de katachtigen wordt de Iberische lynx het ernstigst bedreigd met uitsterven. Om te kunnen overleven hebben ze een groot leefgebied nodig met het juiste struikgewas en voldoende konijnen om op te jagen. Helaas worden de leefgebieden overal kleiner en meer versnipperd, waardoor ze overreden worden als ze van het ene naar het andere gebied migreren. Organisaties voor natuurbehoud ijveren er dan ook voor om de habitatten weer meer met elkaar te verbinden en veilige oversteekplaatsen voor lynxen te realiseren.

Dit vind je misschien ook leuk