Spaanse consumenten hebben er weer vertrouwen in

door admin
Spaanse consumenten hebben er weer vertrouwen in

Het indexcijfer 100.4 steeg voor het eerst uit boven de 100. Volgens het CIS is dit een ‘erg significante vooruitgang‘ ten opzichte van de maand maart vorig jaar. Bovendien is er nu sprake van een opwaartse trend sinds het midden van 2012.

Beetje overhouden

Van alle Spaanse huishoudens geeft minder dan de helft (42,9%) aan het financieel gezien te redden tot het einde van de maand. 21,4% zegt dat de zaken er zo slecht voor stonden dat ze aanspraak hebben moeten maken op spaartegoeden of zich in de schulden moesten steken. 31% van de Spanjaarden slaagt erin ‘een beetje’ over te houden of te sparen aan het einde van elke maand.

Niet veel veranderd

58.2% gelooft dat zijn of haar financiële situatie in de afgelopen zes maanden niet is veranderd. Bijna 30% zegt dat het slechter gaat dan een half jaar geleden en slechts 11,4% gelooft dat ze beter af zijn. De voornaamste reden dat het beter ging met hen die dat aangaven was dat iemand in het gezin een baan had gevonden.

Drie redenen waarom het slechter gaat

Een verslechterde situatie vond bij de meerderheid zijn oorzaak in het verlies van een baan, een lager totaalinkomen of hogere prijzen. 65% van de Spanjaarden kent op zijn minst één persoon die werkloos is. 42% gelooft dat de kans op het vinden van werk de komende zes maanden beter zal zijn dan op dit moment. 

Dit vind je misschien ook leuk