Spanjaarden hebben hoogste levensverwachting in Europa

door admin
Spanjaarden hebben hoogste levensverwachting in Europa

Spanjaarden worden niet alleen ouder, ze wachten ook langer met het krijgen van kinderen, zo toont het onderzoek aan. Spaanse moeders behoren zelfs tot de oudste van het continent. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Spanje hun eerste kind krijgen is 30 jaar. Moeders in andere EU-lidstaten zijn tussen de 25 en 29 jaar als ze hun eerste kind op de wereld zetten.

Laagste vruchtbaarheidscijfer

Samen met Portugal en Polen heeft Spanje ook het laagste vruchtbaarheidscijfer van de Europese Unie, namelijk 1,32 geboortes per vrouw. In de Spaanse regio Asturias worden de minste kinderen geboren van heel Europa met een percentage van slechts 23,6 procent. Voor vrouwen onder de 30 jaar in Spanje geldt een vruchtbaarheidscijfer van 0,60 geboorten of minder per vrouw.

Ouder uit huis

Jonge Spanjaarden verlaten het ouderlijk huis gemiddeld veel later dan jongeren in andere Europese landen. De gemiddelde leeftijd in Spanje is voor mannen 29,8 jaar en voor vrouwen 27,9 jaar en daarmee de hoogste in Europa om uit huis te vertrekken. Dit kan deels verklaren waarom Spanjaarden zo laat aan kinderen beginnen. 

Dit vind je misschien ook leuk