Kwart van Spanjaarden denkt dat zon om aarde draait

door admin
Kwart van Spanjaarden denkt dat zon om aarde draait

Onlangs hield het Spaanse instituut voor wetenschap en technologie Feyt onder de Spanjaarden een onderzoek om de algemene wetenschappelijke kennis te meten. Zij deed dit in opdracht van het Spaanse ministerie van economische zaken.

Zon en aarde, dinosauriër en mens

Een kwart van de Spanjaarden denkt nog steeds dat de zon om de aarde draait, in plaats van andersom en een derde van hen is in de veronderstelling is dat dinosauriërs en mensen in hetzelfde tijdperk leefden, terwijl er in werkelijkheid zo’n 60 miljoen jaar tussen zat. In 2006 was de onwetendheid onder de Spanjaarden groter. Toen dacht nog 40% van hen dat de zon om de aarde draaide en bijna de helft dacht dat dinosauriër en mens samengeleefd hebben. 

Antibiotica en evolutie 

Slechts 46% van de ondervraagden weet dat antibiotica wel bacteriële, maar geen virale infecties kunnen genezen. Bijna 12% van de mensen die meededen aan het onderzoek gelooft niet dat de mens afstamt van de aap. Dit kan te wijten zijn aan de invloed van de katholieke kerk, die vroeger het uitdragen van de evolutietheorie verbood.

Oorzaak radioactieve straling

Hoewel 80% van de (radioactieve)straling afkomstig is van natuurlijke bronnen, zoals kosmische straling en radon uit de aardbodem, denkt bijna een derde van de ondervraagden dat de meeste straling veroorzaakt wordt door de mens zelf. Slechts 20% van de straling wordt echter veroorzaakt door medische handelingen en de nucleaire centrales zijn maar voor 0,01% verantwoordelijk voor straling. 

Meningsvorming

Om ergens een mening over te kunnen vormen is kennis van zaken nodig. Gebrek aan kennis over de feiten is volgens het Feyt een reden waarom zoveel mensen tegenstander zijn van kernenergie, genetische manipulatie en schaliegas.

Wetenschap populairder

Hoewel niet alle ondervraagden een duidelijke definitie konden geven van het begrip wetenschap, zag 60% van hen de waarde ervan in (tegen 53% in 2006). Vooral jongeren tussen 15 en 24 jaar bleken geïnteresseerd te zijn in wetenschap, terwijl onder ouderen tussen 45 en 54 jaar weinig interesse bleek te zijn. In alle leeftijdscategorieën hadden twee keer zoveel mannen als vrouwen interesse in wetenschap.

Informatiebron

Informatie wordt door de ondervraagden vooral van internet gehaald, met name Wikipedia, online media en sociale media. Volgens hen besteden papieren kranten, radio en televisie niet genoeg aandacht aan wetenschappelijke onderwerpen.

Dit vind je misschien ook leuk