Greenpeace waarschuwt voor op handen zijnde milieuramp in Spanje

door admin
Greenpeace waarschuwt voor op handen zijnde milieuramp in Spanje

Activisten houden vanuit een helikopter de ontwikkeling van de dreigende milieuramp in de gaten die sinds de Russische monstertrawler vorige week verging voor de kust van Gran Canaria. De autoriteiten van de Canarische Eilanden zijn in contact met de Spaanse overheid in Madrid om te achterhalen of de brandstof afkomstig is van de Oleg Naydenov, wat naar alle waarschijnlijkheid wel zo is omdat de sporen passen in de oceanografische modellen en de windrichting die gewijzigd is in noordwest.

Brand

De Oleg Naydenov vervoerde ruim 1.400 ton brandstofolie toen het op 18 april om onbekende redenen in brand vloog in de haven van Las Palmas op Gran Canaria. Nadat de Spaanse autoriteiten het gevaarte naar open zee sleepten, zonk het richting de bodem van de Atlantische Oceaan op ongeveer 24 kilometer voor de kust en op een diepte van 2.400 meter.

Met olie besmeurde dieren

Afgelopen donderdag publiceerde Greenpeace een serie foto’s samen met videomateriaal waarmee bevestigd werd dat de olie de kustlijn, de stranden en dieren langs de zuidkust van Gran Canaria bedreigt. Dit sprak de geruststellende informatie van de autoriteiten tegen. Die zagen geen reden tot paniek en deden hun best de gevolgen van de schipbreuk te bagatelliseren ten gunste van het toerisme op de eilanden, immers de voornaamste bron van inkomsten. Minister Ana Pastor beweerde zelfs dat de olievlek die de voorgaande dag was waargenomen gedurende de nacht erna al verdwenen zou zijn.

Volgens Alexis Rivera van het WNF in Spanje is het nu ‘hoogst noodzakelijk om alle maatregelen te treffen om de vervuiling tegen te houden voordat deze de kust bereikt’. Ook het eiland La Gomera, verder richting het westen, wordt nu door de olie bedreigd.

Biodiversiteit

Volgens het WNF is het zuidoosten van Tenerife, het zuidoosten van La Gomera en de zee tussen de twee eilanden een gebied waar de biodiversiteit het grootst is rond de Canarische Eilanden. De zone wordt dan ook beschermd binnen het netwerk Red Natura 2000. Bovendien vormt de zone het leefgebied van belangrijke groepen dolfijnen, zeeschildpadden, zeevogels en omvat een zeer specifiek ecosysteem.

Strijd tegen Oleg

Voor Greenpeace is dit niet de eerste kennismaking met de Oleg. ‘Deze drijvende visfabriek stroopt al jarenlang de wereldzeeën af en draagt daardoor bij aan de enorme overbevissing en de verwoesting van de unieke onderwaterwereld. Al lange tijd voert Greenpeace campagne tegen dit soort monsterboten, ook specifiek tegen de Oleg’, aldus staat te lezen op de website van de milieuorganisatie.

Dit vind je misschien ook leuk