Bekijk de stad eens met andere ogen

door admin
Bekijk de stad eens met andere ogen

Tijdens het eerste weekend van mei worden er in meerdere steden stadswandelingen georganiseerd. Ze zijn vernoemd naar Jane Jacobs die zich jarenlang inzette voor een leefbare woonomgeving.

Gedachtengoed

‘De stad behoort aan wie er woont en stedenbouwkundigen moeten vanuit de menselijke maat werken.’ Dat is waar de Canadese stedenbouwkundige en stadsactiviste Jane Jacobs (1916-2006) zich jarenlang sterk voor maakte. Ze werd bekend door haar pleidooien voor gemengde buurten en acties tegen snelwegen door woonwijken. Haar in 1961 gepubliceerde boek Dood en leven van grote Amerikaanse steden was voor velen een bron van inspiratie. In die tijd raakten niet alleen in de VS maar ook in Europa oude stadswijken in verval en zagen bestuurders vooral heil in grootschalige, monofunctionele wijken. Volgens Jane Jacobs zijn er twee factoren die creativiteit en ontstaan van nieuwe ideeën bevorderen: een divers aanbod van kennis en technologie, en de bereidheid van creatieve bewoners van die stad die kennis en technologie met elkaar te koppelen.

Stadswandelingen

Al meerdere jaren worden er wereldwijd, in het eerste weekend van mei, Jane’s Walk stadswandelingen georganiseerd, waardoor de wandelaar de stad met andere ogen leert bekijken. Volgens de organisatoren is het nu meer dan ooit belangrijk dat stedenbouw en de dagelijkse werkelijkheid van de bewoners weer dichter bij elkaar gebracht worden. 

Eye openers

Onder begeleiding van vrijwilligers kunnen deelnemers zichzelf vragen stellen als: Is er een verband tussen de verschillende openbare ruimtes? Genieten we eigenlijk wel van onze parken? Is de openbare ruimte aantrekkelijk en moedigt de overheid ons aan deze te gebruiken? Welke gebieden in de stad zouden verbeterd kunnen worden, zodat het ontmoetingsplekken worden voor de vele verschillende bevolkingsgroepen die een stad kent?

Eerste weekend van mei

Komend weekend worden de gratis stadswandelingen onder andere in Córdoba en Marbella aangeboden. Op deze manier kunnen deelnemers de stad (opnieuw) leren kennen. Zo kun je op zondag 3 mei Marbella gaan verkennen en zijn er in Córdoba het hele weekend tientallen stadswandelingen te maken door verschillende wijken van de stad.

Thema’s

De wandelingen in Córdoba hebben allemaal een andere route en thema, zoals de stadsmuren van Medina, de Mezquita, een tocht langs historische watervoorzieningen, een overzicht van de verschillende culturen die Córdoba gekend heeft of nog onontdekte natuur rond de stad.

Bezinning 

Onder de rondgangen door Córdoba is er ook een met een contemplatief karakter. De tocht start bij de kerk van San Lorenzo en tijdens de wandeling zal ons de vraag gesteld worden: Waarom zijn we zoals we zijn, hoe zijn we in deze situatie beland en hoe kunnen we die verbeteren?

Dit vind je misschien ook leuk