Kentering in opmars Spaanse partij Podemos

door admin
Kentering in opmars Spaanse partij Podemos

Reban schrijft dat het erop lijkt dat het ‘de oude kaste van machthebbers’ gelukt lijkt te zijn ‘het politieke verzet te breken, met alle middelen voorradig’. De grote doorbraak voor Podemos bleef tegen de verwachtingen in uit tijdens de recente parlementaire verkiezingen in de autonome regio Andalusië.

Van de vier grootste partijen is Podemos in diverse recente peilingen gezakt van de eerste naar de met de andere nieuwe partij Ciudadanos (Burgers) gedeelde tweede plaats wanneer op dit moment de landelijke verkiezingen gehouden zouden worden. In januari leek Podemos nog de Griekse anti-gevestigde orde partij Syriza achterna te gaan en zagen politiek commentatoren al hoe Podemos Spanje het politieke landschap eens flink zou gaan opschudden. Echter ‘de rek lijkt eruit’. Reban vraagt zich af hoe het komt dat Podemos tot staan is gebracht?

Hij gaat onder meer in op de nieuwe wetgeving die de huidige regeringspartij Partido Popular onder leiding van Mariano Rajoy heeft ingevoerd om de mond van de burgers te snoeren. Het recht om te demonstreren is met allerlei boetes op ongeautoriseerde samenscholingen behoorlijk ingeperkt. Daarnaast worden er bij de Spaanse nationale omroep RTVE steeds meer PP-gezinde leidinggevende journalisten en redacteurs aangesteld.

Bovendien ‘blijft een stroom van verdachtmakingen Podemos achtervolgen’. De belangrijkste figuren in de partij zouden wel erg veel sympathie hebben voor het socialistische regime van Hugo Chavez in Venezuela. Bovendien zou er veel van de economische plannen van de partij niet levensvatbaar zijn.

Lees hier het complete artikel

Dit vind je misschien ook leuk