Illegale verkoop van donor-nier verijdeld

door admin
Illegale verkoop van donor-nier verijdeld

Ook werden 48 andere leden van de internationale dievenbende, bekend onder de naam Radosalevic, gearresteerd. Ze worden ervan verdacht mee te hebben gewerkt aan inbraken en overvallen op luxe woningen. 

 

Nierziekte

 

De zoon van de bendeleider lijdt aan een nierziekte en staat op de wachtlijst voor een donor-nier. Omdat de wachttijd naar zijn zin te lang was, ging de bende op zoek naar een donor. Ze vonden een Marokkaan zonder enige vorm van inkomen die illegaal in Spanje verblijft en boden hem 6.000 euro voor zijn nier. Wettelijk is het niet toegestaan te handelen in organen.

 

Ontvoerd 

 

De artsen van een ziekenhuis van Barcelona, waar de eerste onderzoeken plaatsvonden, vertrouwden het niet en waarschuwden de autoriteiten. Uit angst zijn geld niet te krijgen, trok de Marokkaan zich terug, waarna hij door de bende ontvoerd, mishandeld en met de dood bedreigd werd.

 

Orgaanhandel

 

Volgens woordvoerders van politie en de transplantatie-organisatie ONT moet handel in organen ten alle tijden bestreden worden. De ONT verzorgt de orgaantransplantaties in Spanje. Wereldwijd staat Spanje op de eerste plaats, met 36 donors per miljoen inwoners. Ook loopt Spanje voorop wat betreft het bestraffen van orgaanhandel; hierop staat een gevangenisstraf tot 12 jaar. 

 

Strikte voorwaarden

 

Om tijdens leven een orgaan te mogen doneren, moet een donor aan strikte voorwaarden voldoen. Zo moet hij meerderjarig zijn, zowel mentaal als fysiek in goed conditie zijn en een aantoonbare emotionele of familiaire band hebben met de ontvanger van het orgaan. Tevens moet de donor ten overstaan van een rechter verklaren dat hij het orgaan vrijwillig afstaat en hiervoor geen enkele tegenprestatie verwacht. 

 

Meer arrestaties

 

Naast de vijf personen die de nier wilden kopen, zijn ook nog 48 andere leden van de criminele organisatie opgepakt, op verdenking van diefstal. 

 

Bruidsschat

 

De bende bood vaak grote bruidsschatten tot wel 100.000 euro voor minderjarige meisjes aan noodlijdende families. De ‘gekochte’ bruidjes werden vervolgens gedwongen inbraken te plegen in dure woonwijken, waar ze vooral juwelen en grote bedragen aan contant geld ontvreemden. Zo maakten zij in Madrid ruim 2 miljoen euro buit.

Dit vind je misschien ook leuk