Activiste wordt waarschijnlijk 1e vrouwelijke burgemeester Barcelona

door admin
Activiste wordt waarschijnlijk 1e vrouwelijke burgemeester Barcelona

De 41-jarige Colau zou daarmee meteen de eerste vrouwelijke burgemeester van de Catalaanse hoofdstad worden. Gisteren won ze met 25% van de stemmen een nipte meerderheid in de stad waar tot nu toe de liberaal nationalistische CiU het voor het zeggen had en Xavier Trias de burgemeestersketting droeg.

Activiste

Colau werd geboren op 3 maart 1974, de dag dat de laatste gevangene van de dictatuur van Franco werd geëxecuteerd. Haar moeder herinnerde haar elke dag aan dit feit en nam Colau van jongs af aan mee naar demonstraties, waardoor Colau naar eigen zeggen het activisme met de paplepel ingegoten kreeg. 

Gedwongen huisuitzettingen

De voorbije jaren werd ze beroemd in Spanje vanwege haar beweging die streed tegen huisuitzettingen. In de crisisjaren werden tienduizenden Spanjaarden gedwongen uit huis gezet als ze niet meer aan hun huur- of hypotheekverplichtingen konden voldoen. De organisatie die ze in dit verband oprichtte heeft in Barcelona circa 1.000 uitzettingen kunnen voorkomen. 

Waar Colau voor staat

Colau wil Barcelona weer teruggeven aan het volk. Ze maakt er geen geheim van arme families te willen beschermen. Van leegstaande woningen wil ze sociale woningen maken en ze pleit voor een minimum inkomen van 600 euro per maand. Daarbij wil ze dat nutsbedrijven hun tarieven voor gas, licht en water verlagen en ze wil een einde maken aan politieke privileges. In haar campagne heeft ze aangekondigd het salaris van de burgemeester te willen verlagen tot 2.200 euro per maand. De Xavier Trias verdiende 143.000 euro op jaarbasis in die functie. Alle politieke privileges worden aan de kant geschoven als Colau het voor het zeggen krijgt en alle leerlingen hebben het recht op minstens één fatsoenlijke maaltijd per dag. De Gezondheidszorg moet voor iedereen toegankelijk zijn en jongeren hebben recht op werk. 

Overleg

Critici en tegenstanders noemen Colau een populist, gevaarlijk en soms radicaal met een groot gebrek aan ervaring. In 2014 richtte ze haar partij Barcelona en Comú op met steun van leden van Podemos, waarmee ze nu een gooi doet naar het burgemeesterschap van een van de machtigste en meestbezochte steden van Spanje. Voordat ze die positie kan innemen gaat ze nog wel een moeilijke periode van overleg tegemoet. De politiek is zwaar versnipperd in de stad en het is nog maar de vraag of ze eenvoudig een absolute meerderheid kan vormen met andere partijen. Wel duidelijk is dat met haar overwinning het onafhankelijkheidsstreven in de stad een gevoelige klap is toegebracht. Colau is geen voorstander van een van Spanje afgescheiden Catalonië, maar liet zich amper uit over dat thema tijdens haar verkiezingscampagne. 

Dit vind je misschien ook leuk