Olijfbomenpest bedreigt miljoenen olijfbomen in Spanje

door admin
Olijfbomenpest bedreigt miljoenen olijfbomen in Spanje

Blanca Landa, onderzoeker bij het Instituut voor duurzame landbouw dat verbonden is aan het CSIC, spreekt al van ‘olijf-ebola’. Er is niet eerder sprake geweest van een bacterie die op dergelijke schaal woekert. Italiaanse landbouwers zeggen beter voor hun olijfbomen te hebben gezorgd dan voor hun kinderen, maar hun bomen zijn desondanks onherstelbaar beschadigd. In nauwelijks één jaar tijd zijn hele boomgaarden in de zuidelijke provincie Apulië verdwenen. 

Groot risico

Als een boom eenmaal met de bacterie is geïnfecteerd, is er geen genezing mogelijk en moet de boom gekapt en zelfs ontworteld worden. Volgens Landa is het risico heel groot dat de bacterie op een gegeven moment ook in Spanje opduikt. ‘Xylella kan al ongemerkt in Spanje zijn’, aldus de onderzoekster. De bacterie is niet alleen levensbedreigend voor olijfbomen, maar ook voor oleanders en citrusbomen. 

Europa

In maart is het in het Europees Parlement niet gelukt tot een akkoord gekomen om de verspreiding vanuit Italië tegen te gaan. Spanje wilde een harde lijn in de bestrijding, maar Italië was minder bereid tot het nemen van drastische maatregelen want biedt veel weerstand tegen het vernietigen van eeuwenoude olijfboomgaarden. 

Boomkrekel

De olijfbomenpest wordt overgebracht door de boomkrekel, maar er zijn nog 12 andere insecten die de ziekte kunnen verspreiden. De bestrijding moet gericht zijn op het vernielen van deze ziekteverspreiders en het vernietigen van besmette bomen. Ook  moet gedacht worden aan bufferzones en exportverboden.

Dit vind je misschien ook leuk