Spaanse premier teleurgesteld over verkiezingsresultaat

door admin
Spaanse premier teleurgesteld over verkiezingsresultaat

Tijdens een partij-bijeenkomst in het hoofdkantoor aan de Calle Genova in Madrid toonde de premier zich teleurgesteld. Terwijl de Partido Popular de meeste stemmen behaalde bij de verkiezingen voor 13 regio-parlementen en ruim 8.000 gemeenten, verloor de partij veel macht. In Barcelona wonnen linkse partijen en die deden het erg goed in Madrid, waardoor de PP wellicht in de oppositie verdwijnt nadat de coalities zijn samengesteld.

Winst en verlies tegelijk

‘Het is duidelijk dat de resultaten niet zijn wat we graag hadden gezien’, zei Rajoy. ‘De overwinning van de PP is echter duidelijk’, voegde hij toe, ‘maar het is eveneens evident dat we niet de meerderheden hebben bereikt die de kiezers ons vier jaar geleden nog wel hebben bezorgd’. De partij verloor circa 2,5 miljoen stemmen vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen in 2011.

Een reeks corruptieschandalen hebben de partij beschadigd, zo gaf Rajoy aan. ‘Regeren tijdens een crisis zoals we die hebben meegemaakt was niet gemakkelijk of dankbaar. Maar de PP heeft het gedaan,’ vervolgde de premier.

Kritiek

Met de slechte verkiezingsresultaten moest Rajoy wel ingaan op de kritiek jegens zijn persoon die ook uit de partijgelederen kwam. Dat deed hij echter niet direct. ‘Ik ben al vele jaren lid van deze partij en voel me erg comfortabel en kalm. Ik ben niet van plan enige verandering aan te brengen in de regering of de partij’. Wel gaf de premier aan de benadering naar kiezers te veranderen. ‘We moeten dichterbij de Spanjaarden staan en meer met hen communiceren’.  

Hand in eigen boezem

Op geen enkel moment stak de premier de hand in eigen boezem. Iets dat hem daags na zijn speech veel kritiek opleverde. Zelfs binnen zijn eigen partij. Enkele regionale partijbonzen riepen op tot partijbijeenkomsten om over de verkiezingsresultaten te spreken met het oog op de algemene verkiezingen aan het einde van dit jaar.

Coalities

Volgens Rajoy staat de PP open voor coalities. ‘Onze filosofie zal zijn om samenwerkingen aan te gaan die transparant zijn en stabiel.’ Politiek analisten concluderen echter al dat coalities tussen linkse partijen de PP buiten de macht zullen houden in minstens zes regio’s. 

Dit vind je misschien ook leuk