Drie keer zoveel bosbranden in Spanje en Portugal in toekomst

door admin
Drie keer zoveel bosbranden in Spanje en Portugal in toekomst

Dit blijkt uit een rapport dat Spaanse en Portugese onderzoekers publiceerden in het tijdschrift Agricultural and Forest Meteorology. Voor het jaar 2075 zal het bosgebied van Spanje en Portugal dat vernietigd wordt als gevolg van een brand verdrievoudigd zijn ten opzichte van nu.

De impact van bosbranden wordt steeds groter door de klimaatverandering. De onderzoekers hebben met behulp van modellen, waarin gegevens over het klimaat en het verleden zijn gecombineerd, een schatting gemaakt van de grootte van de gebieden die de komende decennia kunnen verbranden. De simulaties tonen aan dat de verbrandde gebieden minstens zullen verdrievoudigen.

Het is niet zo dat de dreiging van bosbranden nieuw is voor het Iberisch Schiereiland. Al decennialang is men gedurende de maanden april tot en met september voortdurend alert. Niet elk jaar is gelukkig even dramatisch. Zo lijkt 2015 er veel gunstiger voor te staan in de eerste vier maanden van het jaar dan bijvoorbeeld 2012 toen een recordaantal vierkante meters bos in vlammen opging.

Hogere zomertemperaturen, meer branden

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt de dominante invloed van het klimaat op het aantal bosbranden. De 30/30/30-regel is bijvoorbeeld berucht in Spanje. Als de luchtvochtigheid onder de 30% ligt, de temperatuur boven de 30 graden Celcius en de windkracht hoger is dan 30 kilometer per uur is de kans dat er ergens een vuur ontstaat, dat zich bovendien nog razendsnel kan verspreiden heel erg groot.

Door de stijging van de gemiddelde temperatuur van een paar graden zal het met name in de maanden juli en augustus meer dagen extreem heet zijn. Daarnaast zal het minder gaan regenen, waardoor de vegetatie droger is en sneller vlam vat. Het aantal dagen met neerslag zal met circa 25% dalen tot 2050 zeggen de onderzoekers.  

Dit jaar

In de eerste vier maanden van 2015 gingen 7.684 hectare bosgebied ion vlammen op. Dit resultaat is lager dan dat van de laatste tien jaar, zowel wat aantal branden betreft als wat grootte van het verwoeste oppervlak betreft. Tot nu toe waren er in totaal 2.623 branden of brandjes, zo blijkt uit de informatie gepubliceerd door het nationale coördinatiecentrum bosbranden dat onder het ministerie van Landbouw en Milieu valt.

Persoonlijke en materiële schade

Een brand in Cáceres bij Pinofranqueado bracht het meeste schade toe en hierbij kwam ook een 84-jarige man om het leven. Bij de branden in Moaña (Pontevedra) en Val dÉbo (Valencia) raakten vier personen gewond. De laatstgenoemde brand leverde de grootste materiële schade op, want ruim 1.700 hectare raakten verwoest. 

Meer lezen over bosbranden en hoe deze worden voorkomen en bestreden in Spanje? Lees dit artikel op MeerSpanje.nl.

Dit vind je misschien ook leuk