Koning Felipe VI trekt titel zus in

door admin
Koning Felipe VI trekt titel zus in

Koning Felipe probeert al sinds zijn aantreden het imago van het koningshuis te verbeteren. Dit werd ook al aangetast door eerdere schandalen rond zijn vader, de voormalige koning Juan Carlos. Het is de eerste keer dat een lid van de koninklijke familie een adellijke titel wordt ontnomen. Alleen de koning kan dit doen.

Wie nam initiatief?

In Spanje is verwarring ontstaan over het initiatief tot het intrekken van de titel. Volgens Cristina’s advocaat zou zij zelf vanuit Genève op 1 juni een handgeschreven brief van vier kantjes aan haar broer hebben gestuurd met het verzoek dat hij haar de titel formeel zou afnemen.

De brief werd gepubliceerd door de krant La Vanguardia en erin is te lezen dat de prinses zich ongemakkelijk voelt en zich wil distantiëren van elk mogelijk debat veroorzaakt door haar gebruik van de titel waardoor de bevolking van Mallorca en in het bijzonder die van Palma in verlegenheid worden gebracht. Voorts zegt ze ook dat ze de stad altijd in haar hart zal blijven dragen en dankbaarheid zal blijven voelen voor de aandacht en affectie die zij en haar familie hebben ontvangen van de bevolking.

Woordvoerders van het koninklijk huis hebben niet bevestigd dat Cristina de brief eerder zou hebben gestuurd. Volgens hen heeft de koning de brief pas op 11 juni ontvangen, nadat de koning zijn beslissing al had medegedeeld.

Officiële agenda

Ook Iñaki Urdangarín is nu zijn titel kwijt. Het echtpaar werd al eerder geschrapt van de officiële agenda en verscheen sindsdien niet meer in het openbaar bij officiële gelegenheden rond het koninklijk huis. De prinses was zodoende ook niet bij de kroning van haar broer tot koning van Spanje.

Lees hier meer over prinses Cristina als verdachte in de zaak Nóos en hier over de officiële aanklacht.

Dit vind je misschien ook leuk