Grootste steden Spanje krijgen linkse burgemeesters

door admin
Grootste steden Spanje krijgen linkse burgemeesters

De voormalige rechter die met haar partij Ahora Madrid wordt gesteund door de anti-bezuinigingsbeweging Podemos, bestuurt vanaf vrijdag Spanje’s grootste stad. De andere kandidaat voor het burgemeesterschap, Esperanza Aguirre van de Partido Popular ziet daarmee de burgermeestersketting van de hoofdstad aan haar neus voorbij gaan. Voor de kans burgermeester te worden gaf Aguirre haar taak als premier van de regio Madrid op. De komst van Carmena maakt een einde aan de carrière als burgemeester van Ana Botella. Zij was sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2011 burgemeester van Madrid.

Barcelona

Niet alleen Manuela Carmena stoot de centrum-rechtse en conservatieve PP-kandidaten van de troon, ook in Barcelona wist een voormalige activiste die eveneens voort is gesproten uit de 15-mei-beweging het tot burgemeester te schoppen. Ada Colau geeft vanaf vrijdag leiding aan de tweede grootste stad van Spanje.

Valencia

In Valencia nam Rita Barberà afscheid na ruim 20 jaar onafgebroken burgermeesterschap over deze derde stad van Spanje. Ze won de meeste stemmen, maar onvoldoende voor een meerderheid. Zij maakt plaats voor de nationalistische leider van de linksgeoriënteerde partij Compromís, Joan Ribó, die een coalitie van drie partijen aanvoert.

Rajoy onder druk

Het feit dat in diverse gemeenten verspreid over het land soortgelijke coalities zijn gevormd waarmee de PP-afgevaardigden in de oppositiebanken zijn teruggedrongen, voert de druk op Mariano Rajoy op. Vanuit zijn partij wordt de roep om vergaande veranderingen binnen het bestuur van de Partido Popular in aanloop naar de landelijke verkiezingen eind dit jaar steeds groter.

De partij won de verkiezingen wel wat aantal stemmen betreft over heel Spanje gezien, maar verloor op veel plaatsen de absolute meerderheid. Hierdoor werden de PP-wethouders afhankelijk van de mogelijke coalities die linkse partijen vormden die daarmee alsnog een meerderheid behaalden.

Tegen corruptie

Manuela Carmena, die al 71 jaar is, kondigde het nieuws samen met de socialistische afgevaardigden in de Spaanse hoofdstad afgelopen vrijdag aan. Haar campagne was vooral gericht tegen corruptie, tegen verdergaande privatiseringen van publieke diensten en het voorkomen van huisuitzettingen bij achterstallige huur- of hypotheekbetalingen.

Ondanks het feit dat de partij Podemos haar steunt, zegt Carmena aan geen enkele partij verbonden te zijn. Journalisten hoorden haar vertellen dat ze hoopt ‘een echte verandering te brengen in de manier van politiek  bedrijven’. 

Dit vind je misschien ook leuk