Koning Felipe VI herstelt populariteit Spaanse monarchie

door admin
Koning Felipe VI herstelt populariteit Spaanse monarchie

Die populariteit was tot een dieptepunt gedaald als gevolg van diverse schandalen waarbij leden van de koninklijke familie betrokken waren. De barometer van het Spaanse instituut voor sociologische onderzoek CIS gaf in het laatste jaar van het koningschap van Juan Carlos I een 3,72. In de barometer van mei dit jaar is dat cijfer dankzij de invloed van Felipe gestegen tot een 4,34.

De krant El Mundo laat door bureau Sigma Dos regelmatig onderzoeken hoe het gesteld is met de steun voor het koningshuis. In januari 2014 stond 41,3 procent van de Spanjaarden achter de monarchie, terwijl dat nu 61,5 procent is en koning Felipe zelfs kan rekenen op een steun van 74,7 procent van de bevolking.

Tanende populariteit Juan Carlos

Juan Carlos begon zijn carrière als koning in 1975 na de dood van dictator Francisco Franco. Hij speelde een belangrijke rol tijdens de transitie die Spanje doorliep van dictatuur naar democratie en wist een militaire staatsgreep te voorkomen op 23 februari 1983. In de jaren negentig kreeg hij altijd waardering die boven de 6,5 lag. Geruchten over vermeende buitenechtelijke relaties werden echter steeds hardnekkiger. In 2012 brak hij zijn heup tijdens een luxueuze safari in Botswana waar hij tot woede van veel Spanjaarden midden in de crisis op olifanten aan het jagen was.

Zijn kleinzoon Felipe Juan Froilán schoot zichzelf op zijn dertiende in zijn voet tijdens een schietoefening en Juan Carlos jongste dochter, prinses Cristina, werd in staat van beschuldiging gesteld in het corruptieschandaal Nóos waarin haar echtgenoot Iñaki Urdangarín nog steeds hoofdverdachte is. Dit alles droeg ertoe bij dat het laagste cijfer ooit gegeven als waardering voor het koninklijk huis een 3,68 was in 2013.

Modern koningshuis met Felipe VI

Op 2 juni vorig jaar trad Juan Carlos af, waarmee zijn zoon Felipe de nieuwe koning van Spanje werd op 19 juni. Bij zijn aantreden kondigde de nieuwe koning al aan het koningshuis te willen moderniseren. Hij verhoogde de transparantie door de koninklijke financiën te laten doorlichten door een extern bedrijf en door deze inzichtelijk te maken voor het volk middels publicatie. Alle voor het koningshuis werkzame personen moeten voldoen aan een nieuwe gedragscode. De leden van de koninklijke familie mogen buiten hun officiële taken geen andere werkzaamheden meer verrichten. Tot slot zullen ook de regels rond giften aan leden van het koningshuis strenger worden. Vorige week nog ontnam Felipe zijn zuster prinses Cristina de titel Hertogin van Palma.

Politiek onzekere tijden

Ondanks zijn toegenomen populariteit zijn de tijden onzeker voor Felipe VI. Met de nieuwe politieke generatie in het land kan de rol en de legitimiteit van de Spaanse monarchie ter discussie worden gesteld. De regerende Partido Popular staat bekend als een erg koningsgezinde politieke partij, maar nieuwe partijen als Podemos zijn dat minder. Het resultaat van de landelijke verkiezingen die eind dit jaar gehouden zullen worden, is de meest onvoorspelbare sinds decennia met de nieuwe partijen Podemos en Ciudadanos die beide aangestuurd worden door dertigers die zijn geboren tijdens de transitie.

Dit vind je misschien ook leuk