Menselijke ketting voor onafhankelijk Baskenland

door admin
Menselijke ketting voor onafhankelijk Baskenland

Middels lange, gekleurde doeken werden menselijke kettingen gevormd met name in de steden San Sebastiàn, Bilbao, Vitoria, Pamplona en Baiona. Onder het motto ‘Gure Esku Dago’ (Het ligt in onze handen) hopen de organisatoren van de manifestatie, waaronder partijen zoals Bildu en andere separatistische groeperingen, terrein te winnen om uiteindelijk te kunnen beslissen over de toekomst van hun regio.

ETA

Het Baskenland heeft een eigen taal en cultuur en een lange geschiedenis die wordt gedomineerd door de strijd om onafhankelijkheid. De manifestaties van afgelopen zondag waren vreedzaam en zelfs feestelijk. Iets wat niet gezegd kan worden van de groepering ETA, die decennialang voor onafhankelijkheid streed en daartoe geweld niet schuwde. In ruim veertig jaar tijd vonden meer dan 800 mensen de dood als gevolg van aanslagen gepleegd door deze Baskische terreurgroep, die in oktober 2011 een permanente wapenstilstand afkondigde. Sindsdien heeft een golf van arrestaties de groepering sterk verzwakt.

Baskische vlag

Veel deelnemers aan de manifestatie droegen kleding in rood, wit en groen, de kleuren van de Baskische vlag. Ook bekende Baskische sporters en persoonlijkheden uit de kunstwereld deden mee. In juni vorig jaar presteerden dezelfde pro-onafhankelijkheidsgroepen het om een menselijke ketting van maar liefst 123 kilometer te vormen van de plaats Durango naar Pamplona.

‘Tijd om te kunnen beslissen’

Pello Urizar, hoofd van de partij Bildu zei tegen de pers dat ‘meer en meer mensen geloven dat het tijd is om te kunnen beslissen over hun eigen toekomst in de regio’. Het Baskenland heeft al een verdergaande mate van autonomie ten opzichte van Madrid als andere autonome gemeenschappen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk