Spanje zucht onder extreem hoge temperaturen

door admin
Spanje zucht onder extreem hoge temperaturen

Die hete lucht zorgt ervoor dat het kwik in bijna de helft van het land op zondag stijgt tot temperaturen boven de 40 graden Celcius. In Córdoba wordt het 43 graden, in Badajoz en Sevilla 42, in Ciudad Real en Toledo 41 en in Cáceres, Granada, Jaén, Lerida, Madrid, Murcia en Zaragoza 40 graden. 

Oranje alert

Er geld voor zondag een oranje alert (belangrijk risico) voor de provincies Lleida, Huesca, Zaragoza, Terel, Guadalajara, Madrid, Cuenca, Toledo, Cáceres, Ciudad Real, Badajoz, Albacete, Jaén, Córdoba, Huelva, Sevilla, Cádiz en Murcia.

Gele waarschuwing

Een geel alert geldt vandaag voor alle hierboven niet genoemde provincies behalve die in Asturias, Galicië, Castilla y León, Baskenland, de kustzones in Catalonië en die in Zuid-Spanje. Ook voor de Canarische Eilanden geldt geen alert. Op de Balearen is enkel voor maandag een geel alert uitgegeven voor Ibiza, Formentera en het binnenland van Mallorca.

Heet tot en met dinsdag

Maandag breidt het extreem warme gebied zich verder uit over Spanje en zullen alleen diverse zones langs de Spaanse kusten en op de Spaanse eilanden hiervan gevrijwaard blijven. Zelf voor de Pyreneëen geldt een gele waarschuwing. Dit waarschuwingsniveau blijft praktisch gelijk voor dinsdag. Vanaf dinsdag gaan de temperaturen langzaam omlaag en treedt iets koelere lucht het land vanuit het zuidwesten binnen. Die lagere temperaturen zijn woensdag al te voelen in de westelijke helft van het land en donderdag ook in het noorden.

Volgend weekend weer warm

Voor liefhebbers van extreme hitte is er goed nieuws: volgend weekend gaat het kwik opnieuw omhoog, zo voorspelt het Spaanse weerinstituut Aemet.

Warme nachten

Op diverse plekken in het land is de temperatuur ’s nachts ook veel hoger dan normaal is in deze periode van het jaar. In de zuidelijke helft van Spanje kan het in de donkere uren nog steeds tussen de 22 en 24 graden zijn en zelfs rond de 25 graden in de zone rond de Guadalquivir in Andalusië.

Brandgevaar

De hoge temperaturen brengen vanzelf met zich mee dat het risico op bosbranden in het hele land extreem hoog is. Op veel plaatsen is het houden van barbecues verboden, staan er hoge boetes op het weggooien van peuken uit het raam langs de weg als je aan het rijden bent. Als je hier op wordt betrapt, kost je dit vier punten van je rijbewijs. En mag er geen vuurwerk worden afgestoken op 500 meter afstand van bosrijke gebieden. Pas altijd op als de luchtvochtigheid lager is dan 30%, de temperatuur hoger dan 30 graden Celcius en de wind harder waait dan met 30 kilometer per uur. Dit wordt de 30-30-30 regel genoemd en is die van toepassing, dan zijn alle brandweerstations in de omgeving in hoge staat van paraatheid om uit te rukken. 

De foto op deze pagina toont de temperaturen van zondag 28 juni 2015

Dit vind je misschien ook leuk