Stranden Almería gesloten na heftige allergische aanvallen badgasten

door admin
Stranden Almería gesloten na heftige allergische aanvallen badgasten

De krant AlmeriaHoy meldt dat de gedupeerde strandgangers naar diverse gezondheidscentra in de buurt zijn gegaan met verschillende allergische aanvallen tot aan ernstige ademhalingsproblemen aan toe. 

Dinoflagellaten

Volgens milieudeskundigen gaat het om het specifiek type plankton ‘dinoflagellaten’. De wetenschappelijke naam is Dinophyta of Dinoflagellata. De meeste komen voor in de zee, maar ze kunnen ook overleven in zoet water. Ze bloeien er nu lustig op los vanwege de snel stijgende temperatuur van het water en vermoedelijk als gevolg van vervuiling. Hierdoor is er overvloedig voedsel aanwezig waarmee de plankton zich in leven houdt. 

De allergische reacties ontstaan na aanraking. Dat hoeft niet in de zee te gebeuren, maar kan ook nadat de golven de resten op het strand hebben gespoeld.

Gesloten

Gezondheidsautoriteiten hebben in Vera en Cuevas del Almanzore stranden afgesloten vanwege het risico voor de volksgezondheid, waaronder playa Guitapellejos (1.400 meter) en Villaricos (550 meter). De regionale krant citeert een man van wie zijn complete gezin naar de urgencias moest vanwege alergische reacties. Het ging in hun geval om zware niesaanvallen, veel snotontwikkeling en een nare hoest. 

Dit vind je misschien ook leuk