Tweede hittegolf Spanje start morgen en gaat lang duren

door admin
Tweede hittegolf Spanje start morgen en gaat lang duren

Deze hittegolf wordt ‘exceptioneel’ genoemd door de woordvoerster van het Spaanse weerinstituut Aemet vanwege de ‘exceptionele’ lengte ervan. Tot eind volgende week geven thermometers in grote delen van Spanje weer 40 graden Celcius aan. Een massa hete lucht uit Afrika is opnieuw de oorzaak van de te verwachten hitte. Vooral in noordwest Spanje wordt het relatief warm. Aemet wijst verder op extreme temperaturen in het dal van de Guadalquivir (Andalusië), het gebied rond de rivieren Ebro, Tajo en Guadiana.

Tien graden minder

In het Middellandse Zeegebied zijn er niet al te schokkende veranderingen te verwachten. Voor de inwoners van Vitoria was de overgang van hittegolf naar normaal echter erg groot. Binnen 24 uur daalde de temperatuur hier van 35 naar 24 graden. Vandaag geeft Aemet enkel een geel alert voor de hitte uit in de provincies Huesca, Terual, Zaragoza, Barcelona, Girona, Lleida, Alicante en de Balearische Eilanden.

Koel in…

Wie echt niet tegen de hitte kan, moet snel naar Oviedo. Hier was de maximale temperatuur op donderdag slechts 20 graden. A Coruña was ook goed te doen met 22 graden, Bilbao 23 graden en San Sebastián en Pontevedra 24 graden.

Oranje waarschuwing

Morgen stijgt het kwik op veel plaatsen opnieuw, zodat Aemet een oranje waarschuwing (belangrijk risico) geeft aan de volgende provincies: Jaén, Zaragoza, Albacete, Ciudad Real, Madrid, Vizcaya en Guipúzcoa voor maximum temperaturen rond 38/40 graden.

Gele waarschuwing

Een geel alert geldt voor Córdoba, Granada, Huesca, Teruel, Cantabria, Cuenca, Guadalajara, Toledo, Ávila, Burgos, Barcelona, Girona, Lleida, Navarra, Cáceres, Badajoz, islas Baleares, La Rioja en Álava met het kwik rond 38 graden.

Heet in…

De minimumtemperatuur zal in Alicante, Madrid, Valencia en Tarragona niet onder de 24 graden uitkomen.

Zaterdag

Voor zaterdag is een gele waarschuwing uitgegeven voor hoge temperaturen in Castilla La Mancha, Navarra en Madrid. 

Extreem risico

Hoog risico voor gevolgen van hitte geldt vrijdag voor Madrid, Catalonië, Castilla y Leon, Extremadura, grote delen van Andalusië en de oostkust.

Ultraviolette straling

Wie zich toch op een strand begeeft: pas op met de straling van de zon. Hiervoor gelden ook de maximale risicowaarden tussen 8 en 11 op een schaal van 1 tot 11. Als je je huid liefhebt, kun je dus het beste uit de zon blijven tussen 11 en 17 uur overdag.

Dit vind je misschien ook leuk