Mas hoopt met nieuw akkoord vuur voor onafhankelijkheid aan te wakkeren

door admin
Mas hoopt met nieuw akkoord vuur voor onafhankelijkheid aan te wakkeren

De partijen Democratic Convergence of Catalonia (CDC) en de linkse Catalaanse Republikeinen (ERC) hebben het akkoord bereikt en verwachten na een verkiezingsoverwinning de afscheiding van Catalonië van Spanje binnen zes maanden formeel rond te kunnen krijgen. 

Nadat vorig jaar het illegale referendum voor onafhankelijkheid is gehouden, daalde de steun onder de Catalaanse bevolking voor een eigen staat gestaag. In oktober vorig jaar zou nog 49,4% ja stemmen. In december was dat al gedaald tot 44,5%. CDC en ERC hopen met het akkoord het onafhankelijkheidsvuurtje een beetje op te kunnen stoken. Volgens premier Artur Mas is het ’tijd om de mouwen op te stropen en verder te gaan dan de esthetische cofortzone’. 

Formeel zijn de vervroegde verkiezingen van 27 september een referendum voor onafhankelijkheid. Vorige maand brak UDC met de andere twee partijen vanwege diverse geschillen met betrekking tot het programma en de weg naar onafhankelijkheid toe. UDC is wat gematigder dan CDC en ERC. 

Artur Mas staat vierde op de lijst, maar heeft met het akkoord wel de garantie dat hij nog een termijn kan voortgaan als premier van Catalonië. 

Dit vind je misschien ook leuk