Nederlander nog steeds onterecht vast in Spanje

door admin
Nederlander nog steeds onterecht vast in Spanje

Deze DNA-monsters zouden de onschuld van Van der Dussen moeten bewijzen. Hij zit al bijna 12 jaar vast op veroordeling van roof, poging tot verkrachting en mishandeling. Deze misdrijven vonden plaats in 2003 tijdens de jaarlijkse kermis in het Zuid-Spaanse Fuengirola. Eerder dit jaar werd door de Britse politie bevestigd dat het DNA van de dader van de drie verkrachtingen overeenkomt met dat van de Britse Mark Dixie die in Groot Brittannië een straf van 34 jaar uitzit wegens moord.

Alibi

Van der Dussen, nu 42 jaar, heeft altijd beweerd onschuldig te zijn. Hij was op het moment van de misdrijven in Torremolinos en niet op de kermis in Fuengirola, waar de drie vrouwen werden verkracht. Hij kon zijn alibi echter nooit bewijzen. Twee slachtoffers en een getuige wezen destijds ‘zonder twijfel’ Van der Dussen aan als dader. Hij werd vastgezet en veroordeeld tot 15,5 jaar gevangenisstraf, nadat hij al ruim anderhalf jaar in voorlopige hechtenis had gezeten. De reden dat Van der Dussen eerder bij de Spaanse politie in beeld kwam was dat hij eerder in aanraking met de politie was geweest na een fikse ruzie tussen hem en zijn vriendin.

Twijfels

Vanaf 2007 rezen er twijfels over de zaak bij de Spaanse politie omdat de DNA-sporen die op de locatie van het misdrijf waren gevonden niet overeenkwamen met dna-materiaal van Van der Dussen. Wel zag men overeenkomsten bij vergelijking in een internationale DNA-databank met het materiaal van Dixie. Daarbij waren de op een auto aangetroffen vingerafdrukken ook niet van de Nederlander. Nieuwe proeven leken te bewijzen dat de DNA-resten aangetroffen op de slachtoffers afkomstig zijn van Mark Dixie.

Dixie, woonde tussen 2002 en 2003 in Málaga. Vlak na de misdrijven verliet hij Spanje. Hij werd in 2005 veroordeeld tot levenslang in Engeland vanwege het verkrachten, beroven en vermoorden van het 18-jarige model Sally Anne Bowman. Dixie heeft inmiddels toegegeven dat hij de mogelijke dader kan zijn geweest en heeft justitie zijn medewerking toegezegd.

Overplaatsing

Van der Dussen zit nog steeds vast in Palma de Mallorca. Het is zijn zevende gevangenis. Hij probeert al jaren overgeplaatst te worden naar Nederland. Omdat hij echter op het moment van de misdaad in Spanje woonde, komt hij daarvoor niet in aanmerking.

Bekentenis

In de Volkskrant schrijft Stefen Adolf dat Mark Dixie vanuit zijn Engelse gevangenis tegenover de Nederlandse advocaat van Van der Dussen heeft bekend dat hij de dader is geweest van een van de drie aanrandingen waarvoor Van der Dussen werd veroordeeld. Ook stelden Britse forensische experts vast dat de DNA-resten die werden aangetroffen op het slachtoffer van Dixie afkomstig zijn. Het hooggerechtshof erkent nu dat de DNA-sporen van Dixie hetzelfde zijn als die op het slachtoffer. Hierdoor is de grond onder het vonnis tegen de Nederlander grotendeels wegvallen.

Dit vind je misschien ook leuk