Talloze bosbranden in Spanje door hitte, droogte en harde wind

door admin
Talloze bosbranden in Spanje door hitte, droogte en harde wind

Juist op maandag begonnen medewerkers van de Spaanse bosbrandenbestreidingdiensten hun staking voor onbepaalde tijd. Die staking wordt ingezet vanwege ontevredenheid over de arbeidsomstandigheden van de leden van BRIF (Brigada de Refuerzo de Incendios Forestales). Het gaat om de eerste staking ooit die begint tijdens het bosbrandenseizoen tussen de maanden mei en oktober. Volgens de vereniging van werknemers van BRIF (Atbrif) neemt het overheidsbedrijf dat de werknemers in dienst heeft ‘ons niet serieus’ en liepen onderhandelingen diverse malen staak.

Bij verschillende branden kwamen toch brandweerlieden die officieel in staking waren vrijwillig in actie om branden in hun buurt te blussen. Daarbij geldt er wel een minimale dienstregeling, zodat er altijd brandweerlieden beschikbaar blijven voor nood.

Barcelona

In het noordoosten van Spanje brak zondagmiddag een brand uit bij de plaats Odena op 160 kilometer van barcelona. Door de stevige wind waren er al snel 1.235 hectare aan vooral bosgebied verwoest. Circa 400 mensen werden preventief geëvacueerd  en diverse wegen werden afgesloten (de C37 en de C37-Z bij Odena en Patronat de la Muntanya de Montserrat. Zeven helikopters en twee vliegtuigen voerden bluswerkzaamheden uit. Over de oorzaak is tot nu toe nog niets bekend. De brandweerinspectie is een onderzoek gestart.

León

In de provincie León braken zondag twee branden uit. Een bij Pobladura de la Sierra in de gemeente Lucillo. Hier zijn nog altijd talloze brigades bezig om vanaf de grond en vanuit de lucht de vlammen te doven. De bosbrandenbestreidingsdienst Infocal heeft alarmniveau 1 uitgegeven. Elders in León brak tegen half zeven in de avond een brand uit bij Vega de Espinareda. Hier werden twee woningen ontruimd. Voor deze brand gold het alarmniveau 2. Er was sprake van drie brandhaarden die vooral dennenbos en rurale grond aantastten. De vlammen naderden het dorp maar volgens de brandweer was er ‘geen direct gevaar voor de inwoners’. Men doet er ook alles aan om het natuurreservaat Ancares tegen de vlammen te beschermen. De brand is inmiddels nog niet geblust maar wel onder controle.

Huelva

In de provincie Huelva brak eveneens op zondag brand uit in het dorp Ronquillo. Hier raakten al 200 hectare bos verwoest. Burgemeester Alvaro Lara (PSOE) noemde het ‘niet normaal’ dat er in om zijn dorp de laatste anderhalve maand al elf branden hebben gewoed. Het vuur breidde zich uit tot grond in de gemeente Zufre ook in Huelva. 15 blusvliegtuigen en helikopters waren actief sinds de brand uitbrak, maar deze kon zondagnacht onder controle worden gebracht. Er worden wel op dit moment nog bluswerkzaamheden uitgevoerd. De politie heeft het vermoeden dat de brand is aangestoken omdat er sprake was van diverse brandhaarden.

Cáceres

In het noorden van de regio Cáceres bij het dorp De Gata brak zondagnacht brand uit tussen het dorp en de camping in het natuurgebiedje ‘El Fortin’, dat vol staat met dennebomen. Om half twee ’s nachts werd niveau 1 uitgegeven door Infocal omdat de vlammen op 1.000 meter de woningen van het dorp naderden. De inwoners waren op dat moment merendeels hun Fiestas de Santiago aan het vieren. De harde wind van meer dan 70 kilometer per uur bemoeilijkten de bluswerkzaamheden. Er wordt nog steeds gewerkt en de brand is nog niet onder controle.

Tot slot brak er eveneens zondagavond tegen half acht een brand uit bij Cartagena (Murcia) in het dorpje Finca Lo Poyo. De vlammen tastten hier 8,4 hectare grond aan. De alarmdienst in Murcia kreeg 75 meldingen binnen over de brand. De rookontwikkeling tussen de gehuchten Los Urrutzas en Los Nietos was te zien vanaf het toeristische Mar Menor. 

Dit vind je misschien ook leuk