Dierenwelzijn in Spanje bereikt nieuw dieptepunt

door admin
Dierenwelzijn in Spanje bereikt nieuw dieptepunt

Afgelopen juni sleepte de Animal Care Treatment International Network (ACTIN) de eigenaren van een groep jachthonden voor een Spaanse rechter in een ernstig geval van misbruik van honden. De honden, waarvan wordt gevreesd dat sommige reeds zijn overleden, worden permanent vastgeketend in een metalen zeecontainer op het platteland van Valencia. De temperatuur stijgt erin soms tot 44 graden Celcius in het warme vakantieland van veel Nederlanders en Belgen.

Eigenaren gelijk

Tegen alle verwachtingen stelde de Spaanse rechter de eigenaren in het gelijk. ACTIN, die de rechtszaak begon in een poging om een duurzame oplossing te zoeken, heeft beroep aangetekend tegen het vonnis. Dat hoger beroep is echter afgewezen. Internationale dierenorganisaties die zijn opgeroepen, zijn ook niet in staat om te helpen en het ziet er zwart uit voor de honden die nog over zijn en die vervangen zullen worden.

Verwaarlozing

Vermoed wordt dat er nog vier honden en een pasgeboren puppy in de container in leven zijn. Hoewel de buren al enkele malen sinds 2010 de politie alarmeerden over het bestaan van de container, werd ACTIN pas in mei 2015 door een voorbijganger gewaarschuwd over de situatie. De vrouw, wier naam en adres bekend zijn bij ACTIN, legde een emotionele verklaring af en vertelde ACTIN dat gedurende geen van haar vaste morgen- en avondcontroles ze ooit getuige was van verzorging of uitlaten van de honden. Volgens deze getuige onderzocht een wijkagent de container.

Ernstige dierenmishandeling

ACTIN bracht de zaak voor de rechter op basis van een formele klacht van ernstige dierenmishandeling, ondersteund door deskundige getuigenissen van drie dierenartsen. Echter na het uitvoeren van een volledig onderzoek oordeelde Seprona, de Spaanse instantie voor natuurbehoud (een eenheid van de Spaanse Guardia Civil verantwoordelijk voor natuurbehoud en het beheer van de jacht en visserij), dat er geen wetten werden geschonden door de eigenaren van de honden.

Verbeteringen slechts voor inspectie

ACTIN is sindsdien in beroep tegen de uitspraak en in het pleidooi van hun advocaat bleek dat de (verplichte) microchips en inentingen van de honden slechts kort voor inspectie waren gedaan. Vermoed wordt dat het rapport niet de situatie van de honden benoemd zoals van voor de inspectie. Deze manier van honden houden is niet ongebruikelijk in het land waar dierenwetten slechts losjes worden nageleefd en een aantal Nederlandse mensen die in de regio wonen, waarvan de namen en adressen bekend zijn bij ACTIN, vermoeden dat mensen in gezaghebbende functies hun honden ook op deze manier houden, of vrienden hebben die dat doen.

Honden nog steeds in container

Sinds de rechtszaak zijn verdere getuigen naar voren gekomen die melden dat de honden nog steeds opgesloten zitten in de container en dat het geluid van de dieren in gevangenschap voorafgaand aan de inspectie, steeds zwakker werd en er stank uit de container kwam. Het is niet te zeggen hoe lang de vier overgebleven volwassen honden en een puppy in leven zullen blijven.

Lijden

“De honden zitten in kleine kooien aan kettingen, met nauwelijks ruimte om te bewegen. Ze slapen en wonen in hun eigen plas en uitwerpselen,” zei een woordvoerder van ACTIN, die verder uitlegde dat er, ondanks de gaten die in de container zijn gesneden sinds de rechtszaak, honden in deze omstandigheden zo: “uitsluitend kunnen leven tot ze sterven als gevolg van ziekte, lijden of gebrek aan voeding,” daarbij uitleggend dat de gemiddelde leeftijd van een Spaanse jachthond ongeveer 18 maanden tot twee jaar is.

Wachten op betere politieke partij

Sinds het hoger beroep van ACTIN is afgewezen heeft de organisatie slechts één laatste sprankje hoop: “We wachten op een betere politieke partij in de gemeenteraad, die wel naar ons luistert,” aldus de woordvoerder. “Deze jagers zijn zakenlui, ze willen hun honden business behouden – ze hebben de autoriteiten aan hun kant en doen net genoeg om aan de wetten te voldoen en ons zo op afstand te houden,” voegde ze eraan toe.

Ontoereikende wetten en straffen

ACTIN werkt in een land waar goed gedefinieerde wetten over dierenmishandeling of verwaarlozing ontbreken en waar de straffen voor wreedheid tegen dieren ontoereikend zijn en vaak niet toegepast worden. “Dit is een voorbeeldgeval in Spanje,” zei de ACTIN woordvoerder, en voegde er aan toe: “Het is pas sinds ACTIN gestart is, dat deze gevallen meer serieus genomen worden. Het is allemaal nieuw terrein; voor ons, voor onze advocaat, en voor anderen. “

Meer informatie over de stichting en over de mogelijkheid hen te ondersteunen, kan gevonden worden op www.actin-spain.com.

Dit vind je misschien ook leuk