Al 200 mensen verdronken in Spanje dit jaar

door admin
Al 200 mensen verdronken in Spanje dit jaar

In de maand juli steeg het aantal mensen dat om het leven kwam door verdrinkingsdood al tot 200. Tien procent hiervan was jonger dan 10 jaar. Zeventig procent verdronk in zwembaden of de zee op plaatsen waar geen badmeester of strandwacht toezicht hield. Deze gegevens zijn afkomstig uit het rapport van de nationale reddingsmaatschappij. Van de 200 personen verdronken 113 in de zee, 38 in een zwembad, 20 in een rivier en de 19 resterende in andere wateren zoals een kanaal, stuwmeer of haven.

Tips om ongelukken te voorkomen

Het Spaanse ministerie van Gezondheidszorg waarschuwt de bevolking elk jaar opnieuw om maatregelen in acht te nemen om ongevallen met water te voorkomen. Vooral kinderen zijn vaak het slachtoffer in het land met een kustlijn van duizenden kilometers en waar bijna bij elk gebouw wel een zwembad hoort.

Kijk vooral uit met hulpmiddelen die gebruikt worden bij kinderen die niet kunnen zwemmen, zoals zwembanden of luchtbedden. Deze bieden vaak een schijnzekerheid en gaan snel lek. Beter is het om zwemvesten te gebruiken.

De meeste verdrinkingsgevallen blijken binnen 5 minuten in familiekring en vaak in privézwembaden te gebeuren. In geval van baby’s komen ongelukken met opblaasbare zwembadjes vaak voor. Een baby of peuter kan al verdrinken in water dat een paar centimeter diep is.

Adviezen

De adviezen van het ministerie variëren van zeer voor de hand liggende zaken tot tips bij reanimatie. Belangrijk is dat grotere kinderen die wel kunnen zwemmen je altijd waarschuwen voor ze gaan zwemmen. Kleine kinderen die in het water of in de buurt van het water spelen kunnen het beste een zwemvest dragen in plaats van zwembandjes. Houd kinderen altijd in het oog en blijf bij de allerkleinsten altijd op een armlengte afstand in het zwembad.

Andere tips

Geef nooit de verantwoordelijkheid over kleinere kinderen aan grotere kinderen die wel kunnen zwemmen.

Houd rekening met de tijden waarop kinderen net hebben gegeten.

Laat kinderen nooit alleen zwemmen, ook niet als ze een zwemvest aanhebben.

Kleine kinderen die niet kunnen zwemmen moeten een zwemvest of vleugeltjes of een zwemgordel dragen.

Laat kinderen niet op de rand van een zwembad spelen of rennen.

Laat je niet afleiden door je telefoon of door het lezen van een boek terwijl de kinderen in het water zijn.

Houd ook kinderen in het oog die al wel kunnen zwemmen. De meeste ongelukken gebeuren met kinderen in de leeftijd van 5 tot 7 jaar. Ouders gaan er van uit dat ze kunnen zwemmen en letten minder goed op. De kinderen zelf kunnen overmoedig zijn en beginnen te experimenteren met duiken, salto’s, springen en dan zit een ongeluk met een harde zwembadrand in een klein hoekje.

Pas op met de afwateringspunten in het zwembad, omdat kinderen hier wellicht naartoe gezogen kunnen worden.

Check altijd eerst de diepte van het water voordat je erin duikt. Wijs ook kinderen daar op. Wacht nadat je hebt gegeten twee uur met zwemmen, let bij adolescenten goed op met alcohol in combinatie met een verfrissende duik en laat kinderen in de zee altijd dichtbij het strand zwemmen daar waar ze nog kunnen staan.

De zee

Kom je in de zee in een sterke stroming terecht, zwem dan altijd parallel aan de kust om eruit te komen. Pas op met luchtbedden en andere drijvende zaken omdat deze erg snel ver weg de zee op kunnen drijven en raak je verder in de zee in moeilijkheden, probeer dan op je rug enkel met je bennen zwemmend weer bij de kust te komen.

Houd altijd de waarschuwingsvlaggen in de gaten, ook omdat die op eenzelfde dag kunnen veranderen. Bij een groene vlag is alles veilig, een gele vlag betekent gevaar dus oppassen en bij een rode vlag is zwemmen zelfs verboden.

Zijn er hoge golven pas dan op met plaatsen waar de lijn van de golf doorbroken is of waar twee golven elkaar ‘onmoeten’. Hieronder zit vaak een sterke onderstroming die een zwemmer in de problemen kan brengen.

Geef kinderen altijd een zwemvest als je op een boot gaat varen, een fietsboot huurt of andere nautische activiteiten begint.

Dit vind je misschien ook leuk