In het wild geboren lammergier slaat vleugels uit

door admin
In het wild geboren lammergier slaat vleugels uit

Sinds 2006 worden in het zuiden van Spanje lammergieren in het wild uitgezet, onder andere in de Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas en de Sierra de Castril. De Andalusische overheid hoopt dat de aaseters zich weer definitief vestigen in deze natuurgebieden. Van de inmiddels 31 uitgezette lammergieren zijn er 9 overleden. De vogels zijn geringd en voorzien van GPS-zenders. Hun doen en laten wordt in de gaten gehouden door een speciaal ‘gierenteam’ van overheid en natuurorganisaties.

 

Hoop

 

In 2013 vormde zich het eerste paar. Mannetje Tono en vrouwtje Blimunda wisten, ondanks hun onervarenheid omdat ze zelf in gevangenschap geboren waren, een jaar later een nest te bouwen. En in april kroop het eerste ‘wilde kuiken’ uit het ei. Via social media werd een prijsvraag uitgeschreven voor het bedenken van een naam en het jong kreeg de naam Esperanza (hoop). 

 

Monitor

 

De betrokken organisaties die zich bezighouden met de herintroductie van de lammergier in Andalusië beschouwen de eerste vlucht van het toen 117-dagen oude jong als een mijlpaal. Esperanza is in juli gevangen, gewogen, geringd en voorzien van een GPS-zender en daarna weer vrijgelaten. Ze zal nauwgezet gevolgd worden.

 

Bottenbreker   

 

In het Spaans wordt deze gier ‘quebrantahuesos (bottenbreker) genoemd omdat hij de botten van zijn prooi vanuit de lucht op rotsen laat kapotvallen tot kleinere afmetingen die hij kan opeten. Door zijn grote snavelopening kan hij botten met een lengte tot 20 cm in één keer inslikken. Hij voedt zich exclusief met het vlees of de ingewanden van dierenaas, alhoewel zijn hoofddieet bestaat uit botten.

 

Gif

 

De herintroductie van de lammergier kan alleen tot een succes leiden als er geen vergiftigd aas meer wordt neergegooid in de natuurgebieden. Gif is de grootste doodsoorzaak voor veel bedreigde diersoorten. Zo heeft ook de monniksgier, het zwarte broertje van de lammergier, het moeilijk te overleven. In natuurpark Sierra de Guadarrama y Madrid doen ze het nog relatief goed. Daar zijn momenteel 110 paren geteld. Andalusië is van plan strenger te gaan optreden tegen het gebruik van gif.

Dit vind je misschien ook leuk