Omstandigheden Spaanse container-honden iets verbeterd

door admin
Omstandigheden Spaanse container-honden iets verbeterd

In de warme zomermaanden stijgt de temperatuur hier gemakkelijk tot 44 graden Celcius. Aangezien een rechtszaak tegen de eigenaars van de honden in juni werd verloren en een beroep tegen het vonnis is afgewezen zullen de honden waarschijnlijk nooit vrijkomen. Helaas zijn er ook geen internationale dierenorganisaties die in staat zijn om te helpen.

Een aantal subtiele veranderingen hebben zich echter wel voorgedaan sinds de rechtszaak. De in Spanje gevestigde organisatie Animal Care Treatment International Network (ACTIN), die de eigenaars voor de rechter sleepte, hoopt aan te tonen dat een (kleine) verbetering op het gebied van de welzijn van dieren wel degelijk mogelijk is als men probeert er wat aan te doen.

Vastgeketend in kooien in een container

Volgens getuigen leven de honden al vijf jaar in deze erbarmelijke omstandigheden: vastgeketend in kleine kooien met amper ruimte om zich te bewegen. Ze zouden slechts een keer per week eten toegegooid krijgen. Gevreesd wordt dat sommige reeds zijn overleden en vervangen.

Sinds de rechtszaak blijken de honden nu wat regelmatiger eten en water te krijgen, zo hebben getuigen gemeld. Ook hebben de hondeneigenaren de binnenkant van de container bedekt met een materiaal dat de temperatuur helpt lager te houden.

“We zijn hier niet tevreden mee, maar het is 20 graden minder dan het anders geweest zou zijn,” aldus een woordvoerder van ACTIN. “De vloer is verbeterd zodat het makkelijker schoon te houden is en er zijn wat openingen gesneden voor licht en lucht.” De (verplichte) microchips en inentingen van de honden zijn ook gedaan, kort voor de rechtszaakinspectie.

Autoriteiten niet op de hoogte

Sinds de rechtszaak is ook naar voren gekomen dat de autoriteiten in Spanje die verantwoordelijk zijn voor dierenwelzijn, waaronder een hoog aantal dierenartsen, niet op de hoogte zijn van de wetgeving voor dieren en ACTIN krijgt steeds meer verzoeken voor informatie hierover.

De groep, waaronder Engelsen en Nederlanders, die al een internationale dierenwelzijn conferentie heeft georganiseerd voor oktober, is nu ook een educatief programma aan het opzetten voor de politie, dierenartsen en ambtenaren die op het stadhuis werken. “We hebben alle hulp nodig die we kunnen gebruiken om verbeteringen aan te brengen en dit is een stap in de goede richting,” aldus de woordvoerder.

Goede wetten over dierenmishandeling ontbreken

ACTIN moet werken in een land waar internationale dierenorganisaties zoals Four Paws International en World Animal Protection geen vestigingen hebben en waar goed gedefinieerde wetten over dierenmishandeling of verwaarlozing ontbreken. Bovendien worden de straffen voor wreedheid tegen dieren, die ontoereikend zijn, maar zelden toegepast en worden jachthonden vaak in barre omstandigheden opgeborgen in betonnen hokken in de van de hitte zinderende ‘campo’.

“Dit is een probleem in heel Spanje. Mensen zijn bang om een klacht in te dienen,” zei de woordvoerder: “In Murcia bijvoorbeeld beginnen de dingen een beetje te verbeteren, terwijl in Valencia, waar de honden leven, nog veel onwetendheid heerst over de wetten en de processen.”

ACTIN Spain

De missie van ACTIN Spain is om te pleiten voor alle soorten dieren in Spanje, ze te beschermen tegen de wreedheid en verwaarlozing, onderwijs op dit gebied te bevorderen en om de Spaanse wetten met betrekking tot dierenwelzijn te verbeteren. ACTIN werd opgericht in 2010 en geregistreerd in 2011. De organisatie bestaat uit acht bestuursleden, 25 geassocieerde leden en 150 geregistreerde leden. De groep is ook organisator van de eerste Spaanse dierenwelzijn conferentie, dit jaar in Murcia, Los Alcazares. Meer informatie hierover is te vinden op www.proteccionanimales.es.

Lees ook het eerdere bericht: Dierenwelzijn Spanje bereikt nieuw dieptepunt

Dit vind je misschien ook leuk