Algemene verkiezingen Spanje waarschijnlijk op 20 december

door admin
Algemene verkiezingen Spanje waarschijnlijk op 20 december

In eerste instantie zei de premier dat de verkiezingen tussen 13 en 20 december gehouden zullen worden, maar op aandringen van interviewer Carlos Herrera sprak hij uit dat de meest waarschijnlijke datum 20 december zal zijn.

PP staat er beter voor

Uit de meest recente peilingen lijkt de partij van de premier, de Partido Popular (PP) er weer beter voor te staan, zodat de verkiezingen goed zouden kunnen uitpakken voor Rajoy en de zijnen. Volgens politiek analisten heeft  Rajoy dit voornamelijk te danken aan het feit dat het beter gaat met de Spaanse economie. Recent opinie-onderzoek gaf aan de de PP de grootste partij zal blijven, maar geen meerderheid meer krijgt in het parlement.

Eerder dit jaar werden in opinie-onderzoeken de stemmen redelijk verdeeld over de partijen PP, de socialistische partij PSOE, het nieuwe linkse Podemos en de nieuwe, centrumrechtsgeoriënteerde partij Ciudadanos.

Rajoy zei te hopen dat uiteindelijk die partij zal regeren die de meeste steun van de burgers krijgt. Of dat nu is middels een coalitie met andere formaties of niet. Hij voegde daaraan toe dat tot nu toe in de Spaanse democratie altijd de partij heeft geregeerd die de meeste stemmen kreeg, of dat nu met een absolute meerderheid was of door middel van een akkoord met andere partijen.

Dit vind je misschien ook leuk