Baskisch parlementslid verscheurt Spaanse Grondwet in parlement (VIDEO)

door admin
Baskisch parlementslid verscheurt Spaanse Grondwet in parlement (VIDEO)

Getooid met een Catalaanse onafhankelijkheidsvlag, deed hij dit tijdens het debat over een snelle wijziging van de Grondwet en nadat hij kritiek uitte op het artikel waarin staat dat Spanje ‘onverbrekelijk’ is. 

‘De oplossing zou zijn dat dit artikel en dit zouden verdwijnen’, riep hij terwijl hij de pagina’s eruit scheurde. Dit leverde tumult op onder de andere aanwezige parlementsleden.

Spaanse politieke partijen in Madrid eisten donderdag meteen van Jesús Posada, de voorzitter van het Spaanse parlement, om Cuadra sancties op te leggen en hem te schorsen. Cuadra kreeg daarop een reprimande van Posada die zijn daad ‘ontoelaatbaar en afkeurenswaardig’ vond.

Zijn reactie kwam voor andere parlementsleden echter niet snel genoeg. Kritiek op zijn trage respons kwam van de woordvoerster van de partij UpyD, Rosa Díez, die zei dat ‘symbolisch geweld altijd voorafgaat aan fysiek geweld’. Donderdag stuurde ze een brief naar Posada waarin ze de actie van Cuadra omschreef als ‘ernstig’ en ze riep op parlementaire regelgeving te gebruiken om het parlementslid tijdelijk de schorsen. Ook verzocht ze te onderzoeken of Cuadra artikel 543 in de Spaanse wet op Openbare Veiligheid heeft overtreden. Dit artikel verbiedt openbare belediging en aanval op nationale en regionale publieke symbolen op straffe van een boete.

De parlementaire woordvoerder van de PP, Antonio Hernando, schreef eveneens een brief aan Posada over dezelfde kwestie waarin hij het gedrag van Cuadra omschreef als ‘een onacceptabele belediging van onze Grondwet, onze democratie en ons systeem van vrijheden van de tribune van het parlement zelf’. Het is niet gepast om de heer Cuadra toe te staan ‘een kopie van die Grondwet te verscheuren die een parlementslid juist toestaat om zijn mening vrij te uiten’.

Ook de Spaanse socialistische partij PSOE verzocht Posada de zaak te onderzoeken. Laatstgenoemde gaf aan om volgende week donderdag er een besluit over te nemen.

Dit vind je misschien ook leuk