Beweging om privatisering drinkwater in Spanje te stoppen wordt sterker

door admin
Beweging om privatisering drinkwater in Spanje te stoppen wordt sterker

Deze beweging is ontstaan na de wisseling van de macht als gevolg van de lokale en regionale verkiezingen eind mei jl. Privatisering heeft de Spaanse watervoorziening slechts duurder en slechter gemaakt, zo stelt de Deutsche Wirtschafts Nachrichten, die zich baseert op verschillend artikelen in Spaanse media waaronder El País. Nu willen tientallen gemeenten de uitverkoop, die broodnodig geld opleverde voor de door de crisis aangetaste gemeentekassen, weer terugdraaien. De stad Barcelona kon op die manier eind vorig jaar 800 miljoen euro opstrijken.

Sociaal pact voor Water

Echter nu beginnen langzaamaan de nadelige kanten van privatisering door te dringen. In veel gemeenten verloor de conservatieve regeringspartij PP van Mariano Rajoy de macht. Al voor de verkiezingen in mei werd er het Sociaal Pact voor Water (#initiativagua2015) ondertekend door ruim 300 verenigingen, non-profitorganisaties, politieke partijen en andere belangengroeperingen. Ze willen voorkomen dat private bedrijven de macht over de watervoorziening in handen krijgen. Daarbij maakt men zich er hard voor om te voorkomen dat mensen met een betalingsachterstand van hun waterrekeningen worden afgesloten.

Water als universeel mensenrecht

Ook in de Spaanse hoofdstad Madrid heeft de nieuwe burgermeester Manuela Carmena kritiek op de vergaande privatiseringen die haar voorgangster Ana Botella van de PP heeft doorgevoerd. Dat in 2010 de Verenigde Naties drinkwater uitriepen tot een universeel mensenrecht, heeft bijgedragen aan de toegenomen interesse bij gemeenten om de watervoorziening weer in overheidshanden terug te brengen. Daarop volgde nog de een petitie op Europees niveau ‘Right 2Water’ die ook pleit voor een publieke watervoorziening.

Illegaal

Een van de motieven die deze tendens versterkt is dat in veel gevallen de privatisering is samengegaan met het toewijzen van de contracten op illegale wijze aan bedrijven die tegen elke prijs winst willen maken. Als in diverse steden zoals Valladolid, Santiago de Compostela, Sevilla of Vitoria de balans na jaren van privatisering wordt opgemaakt, blijkt dat in veel gevallen het water duurder is geworden, de dienstverlening aan burgers slechter is geworden en de kwaliteit van water er op achteruit is gegaan.

Dit vind je misschien ook leuk