Cádiz heeft vanaf nu de hoogste brug van Europa

door admin
Cádiz heeft vanaf nu de hoogste brug van Europa

Voor veel inwoners van de stad die op een schiereiland in het westen van Andalusië ligt, betekent de brug een einde aan de dagelijkse files. De nieuwe brug naar Puerto Real aan de overkant van de baai van Cádiz is de tweede brug na de José León de Carranza die Cádiz eveneens met met Puerto Real verbindt. De andere toegangsweg wordt gevormd door de CA-33 over de landtong waarmee het schiereiland nog net aan het vasteland zit. 

De naam is een verwijzing naar de totstandkoming van de Spaanse Grondwet in Cádiz in 1812. De brug is vijf kilometer lang, heeft op het hoogste punt een doorvaarhoogte van 69 meter en het hoogste punt is 185 meter. Dit maakt de Puente de la Constitución tot de hoogste brug in Europa en de tweede hoogste brug na de Verrazano-Narrows in New York en langer en hoger zelfs dan de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco. 

Er is een gedeelte dat tijdelijk kan worden verwijderd als er boten hoger dan 69 meter onderdoor moeten. Dit proces neemt dan wel een dag of twee in beslag. 

Over de brug, die in de volksmond ‘La Pepa’ wordt genoemd, zullen in de toekomst ook trams kunnen rijden. Dit project ligt bij de regioregering van Andalusië. De Spaanse grondwet uit 1812 heeft eveneens La Pepa als gangbare bijnaam.

Antonio Romero, de burgemeester van Puerto Real wilde niet op het openingsevenement komen. Hij is van mening dat de brug een toonbeeld is van verspilling met een budgetoverschrijding van 240 miljoen euro. Bovendien was Romero het er niet mee eens dat er geen burgers bij het evenement aanwezig konden zijn. Romero voert zijn functie sinds eind mei dit jaar uit, nadat hij een overwinning behaalde bij de lokale verkiezingen met zijn linksgeoriënteerde partij Si Se Puede Puerto Real (SSPPR). 

Dit vind je misschien ook leuk