(Inter)nationale pers over de Catalaanse verkiezingen van zondag

door admin
(Inter)nationale pers over de Catalaanse verkiezingen van zondag

Als het aan de Catalaanse minister-president Artur Mas en zijn medestanders in de lijst Junts pel Sí ligt, breekt de regio over anderhalf jaar los, als zondag met de plebiscitaire verkiezingen een meerderheid wordt behaald.

Boeiende tijden dus voor de regio met een historisch gezien zeer andere cultuur en zelfs eigen taal. De meest recente peilingen laten zien dat de kans op een meerderheid voor de pro-onafhankelijkheidsbeweging aanwezig is.

Geen dialoog

De toenemende steun voor deze beweging wordt fanatiek bestreden vanuit de centrale regering in Madrid, waar de conservatieve Partido Popular de dienst uitmaakt. Madrid weigert elke dialoog aan te gaan en stuurt iedere Catalaanse wet die de weg naar onafhankelijkheid zou kunnen vereffenen direct naar het Grondwettelijk Hof. Deze schorst automatisch elke wet, waarna de definitieve uitspraak een jaar of drie à vier op zich laat wachten.

Druk opgevoerd

Ook vanuit het Spaanse bedrijfsleven en het bankwezen wordt inmiddels positie gekozen en wordt de druk op de Catalanen opgevoerd. Banken dreigden Catalonië te verlaten als de regio onafhankelijk wordt. Ditzelfde geldt voor enkele grote bedrijven die bang zeggen te zijn voor de economische gevolgen voor de regio.

Binnen of buiten EU?

De grote leidende vraag in dit opzicht is of Catalonië ook automatisch uit de Europese Unie valt, wanneer de regio niet meer bij Spanje hoort? De PP in Catalonië voerde de angst onder gepensioneerden op door te zeggen dat de pensioenen niet meer kunnen worden uitbetaald.

Media

Zondag 27 septemer is dus de dag. De vraag is hoeveel van de 5,5 miljoen kiesgerechtigde Catalanen gebruik gaan maken van hun stemrecht. Ondertussen houden zowel nationale en internationale media zich ook bezig met deze vraag. Verschillende invalshoeken zijn interessant om te lezen als achtergrond bij deze mogelijk historische dag voor de toekomst van Spanje.

Lees hier een artikel van Doorbraak.be over de Catalaanse onafhankelijkheidskoorts.

Lees hier een artikel in Knack.be waarin voorspeld wordt dat het tussen Spanje en Catalonië uit zal lopen op een vechtscheiding waarvan de Catalanen de dupe worden.

Lees hier een artikel van Bart Eeckhout in DeMorgen.be waarin hij spreekt over de grote hoeveelheid ‘schoftenstreken’ in Spanje vanuit de kant van de regering in Madrid.

Jeroen Koot schrijft hier in het FinancieeleDagblad.nl over de dreiging van de Spaanse Bank dat Catalonië de euro verliest bij onafhankelijkheid.

Stefen Adolf schrijft hier in Elsevier.nl over de ramkoers die de regionale nationalisten in Catalonië hebben ingezet tegen de regering in Madrid.

Het Engelse Yahoo.news geeft hier met cijfers antwoord op ‘waarom Catalonië er voor Spanje toe doet’

De Britse TheGuardian.co.uk schrijft hier over de verkiezingsdag als het ‘ongelofelijke moment voor de democratie’.

In een blog op Wall Street Journal (Wjs.com) wordt hier ingegaan op de situatie van de Catalaanse banken als mikpunt van het verhitte debat over de financiële toekomst bij een scheiding.

In de Spaanse El País wordt hier ingegaan op de vraag ‘waarom de Catalaanse verkiezingen onvergelijkbaar zijn met welke andere verkiezingen dan ook.

Dit vind je misschien ook leuk