Spanje overweegt maximaal terreuralarm na aanslagen Parijs

door admin
Spanje overweegt maximaal terreuralarm na aanslagen Parijs

Bij aanslagen op zes verschillende locaties ten oosten van het centrum kwamen zeker 120 mensen om het leven, raakten ruim 180 mensen gewond, van wie er volgens de Franse media 80 in kritieke toestand zijn. De aanslag is nog niet opgeëist maar de Franse premier Hollande wijst IS aan als dader. Getuigen bij verschillende aanslagen vrijdagavond hoorden de terroristen ‘allahu akbar’ roepen terwijl ze in de rondte schoten. Zeven van de vermoedelijk acht terroristen die de aanslagen pleegden zijn door de politie gedood. De Spaanse ambassade in Madrid heeft het telefoonnummer 0033 61593870 opengesteld voor Spanjaarden die meer informatie willen over vrienden of familie in Parijs. Er zou één Spanjaard onder de gewonden zijn, voor zover tot nu toe bekend.

Terreuralarm

In Spanje geldt tot nu toe terreuralarm 4: hoog risico. Dit betekent dat er verhoogde controles zijn bij strategische punten in het land zoals treinstations, vliegvelden en politiekantoren en extra toezicht op telecomcentrales, elektriciteitscentrales en chemische fabrieken. Bij aanslagen op vier treinen in Madrid kwamen in maart 2004 191 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond. Regelmatig worden in Spanje terroristen opgepakt die aanslagen planden op Spaanse doelwitten. Na het bloedbad in Tunesië afgelopen juni is Spanje extra waakzaam. De twee hotels waar mensen werden gedood waren onder Spaanse leiding. 

Vandaag zijn we allemaal Frankrijk

Premier Rajoy sprak om half elf zaterdagmorgen in het regeringspaleis La Moncloa de bevolking toe en beloofde dat ‘we winnen van de terreur’ en ’terrorisme zal niet zegevieren over de democratie’ en ‘vandaag zijn we allemaal Frankrijk’.  Na de verklaring sprak hij met het hoogste orgaan voor veiligheid in Spanje om te kijken wat Spanje’s reactie moet zijn op de aanslagen in Parijs. Volgens Spaanse media kleeft het risico aan terreuralarm 5 (heel hoog risico) dat dit om praktische redenen niet heel lang te handhaven is. Alle veiligheidsdiensten, nationale politie en guardia civil en anti-terreureenheden moeten dan continue in de hoogste staat van paraatheid opereren. Leden van die teams kunnen geen vrij nemen, militairen worden opgeroepen en er vindt extra controle van het Spaanse luchtruim plaats. Dit niveau was direct na de aanslagen in Madrid van kracht. Men is er voorzichtig mee want het zou zorgen voor wellicht onnodig angst en onrust in de samenleving.

Rajoy sprak telefonisch op zaterdagochtend met de Franse premier Hollande. ‘Eenheid en samenwerking is de enige weg om terreur het hoofd te bieden’, zo is ook de houding van Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk