Internationale klopjacht op voortvluchtige daders aanslagen Parijs

door admin
Internationale klopjacht op voortvluchtige daders aanslagen Parijs

Het gaat om de 26-jarige Belg Salah Abdeslam, die als hoofdverdachte wordt gezien en als ‘extreem gevaarlijk’ wordt ingeschat. Twee broers van Abdeslam deden ook mee aan de aanslagen. Eentje werd gearresteerd in België en de ander blies zichzelf op. De voortvluchtige Abdeslam zou hebben geassisteerd bij de logistiek voor de reeks aanslagen waarbij 129 mensen om het leven kwamen. In totaal werden 415 mensen in ziekenhuizen opgenomen. Hiervan zijn inmiddels 218 personen ontslagen. Nog 42 mensen liggen in kritieke toestand op de intensive care in verschillende Franse ziekenhuizen.

Via Barcelona en Madrid

Abdeslam die nog geen strafblad had, zou een zwarte Volkswagen Polohebben gehuurd die vlakbij de concertzaak Bataclan geparkeerd stond. Spanje en België staan nog meer dan andere Schengen-landen op scherp vanwege de nabijheid van Frankrijk. Ook zouden daders van de aanslagen begin dit jaar op het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs voor de aanslagen hun familie via de vliegvelden in Barcelona en Madrid hebben teruggestuurd naar Syrië, via Turkije. 

Geen relatie tussen verdachten en Spanje

Volgens de Spaanse autoriteiten is er op basis van de informatie over de circa 24 verdachten, die op dit moment bekend is, geen relatie te leggen tussen hen en Spanje. De verdachten zouden zich in drie groepen hebben verdeeld. Een groep is verantwoordelijk voor de aanslag in Bataclan, de andere voor de aanslagen op de twee restaurants en de derde voor de aanslagen bij het sportstadion Stade, waar vrijdag een vriendschappelijk oefenduel tussen Frankrijk en Duitsland werd gespeeld.

Minuut stilte en rouw

Spanje hield vandaag om 12 uur ook een minuut stilte. Werknemers bij veel gemeentehuizen en andere staatsinstellingen deden daaraan mee. De vlaggen hangen half stok en de burgemeester van Madrid, Manuela Carmena kondigde drie dagen rouw af uit steun voor de Fransen. De aanslagen in Parijs horen nu tot de ergste in zijn soort die in Europa plaatsvonden, na de aanslagen op de forenzentreinen in Madrid in 2004 waarbij 191 mensen om het leven kwamen. 

Verwarring over Spaanse doden

In het weekend heerste er verwarring over het mogelijke aantal Spaanse slachtoffers in Parijs. Zeker is dat de 29-jarige ingenieur Juan Alberto González Garrido is omgekomen in Bataclan. Hij woonde samen met zijn vrouw in Parijs. Zij vrouw was ook bij het concert maar overleefde de aanslag. Als tweede zou een vrouw met Spaans-Mexicaanse nationaliteit, Michelle Gil Jaimes de aanslagen niet hebben overleefd. Op zondagochtend zouden er ook twee Spaanse mannen zijn omgekomen. Dit bleek afchteraf niet waar tot groot geluk van hun familie en vrienden. Tot slot ligt er nog een Spaans slachtoffer in een Frans ziekenhuis.

Dit vind je misschien ook leuk