Sterke luchtvervuiling in Madrid

door admin
Sterke luchtvervuiling in Madrid

Afgelopen week is de hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht zo sterk toegenomen dat het de gezondheid schaadt. Stikstofdioxide komt uit de uitlaatgassen van auto’s en hoewel normaal wind en regen stikstofdioxide verdrijven, bleef de vervuiling nu hangen. Dit komt door een lagedrukgebied boven Madrid en door het gebrek aan regen en wind. En natuurlijk de vele auto’s die rondrijden in en rondom de stad.

Maatregelen

De maatregel van de gemeente om de snelheid op de snelwegen rondom de stad te verlagen van 90 km/uur naar 70 km/uur had impact. Op donderdagmorgen om 6 uur ging de maatregel van kracht. Pas twee uur later gingen waarschuwingsborden boven de weg aan om het wegverkeer te attenderen op de maatregel. Met behulp van radarcontrole controleerde de politie de snelheid.

Ook mochten alleen de bewoners in het centrum van de stad parkeren. Anderen moesten een parkeerplaats buiten de stad zoeken of met het openbaar vervoer reizen.

Goed weer is ongunstig

De luchtvervuiling is afgelopen weekend stabiel gebleven en voor de komende week wordt vanaf woensdag weer een stijging verwacht, daar al het werkverkeer weer op gang is gekomen en er voor de komende dagen goed weer is voorspeld. De hoeveelheden stikstofdioxide en fijn stof in de lucht kunnen weer stijgen als er langere tijd geen regen valt en het windstil blijft.

Het advies van de gemeente aan de stedelingen is om met het openbaar vervoer te reizen en de auto zoveel mogelijk te laten staan.

Dit vind je misschien ook leuk