Spaans hooggerechtshof heropent zaak tegen Nederlander

door admin
Spaans hooggerechtshof heropent zaak tegen Nederlander

Vanaf het begin beweerde de Nederlander onschuldig te zijn. In 2005 werd hij gearresteerd en veroordeeld door een rechtbank in Málaga tot vijftien jaar gevangenisstraf. Hij zou drie vrouwen hebben aangerand, verwond en ook hebben beroofd. Twee van de slachtoffers en een getuige wezen Van der Dussen aan als dader. Zijn DNA werd echter nooit gevonden op de plaatsen van delict.

Afgelopen juni kwam er echter een nieuwe ontwikkeling in de zaak toen de Brit Mark Dixie bekende bij de verkrachtingszaken betrokken te zijn geweest. Dixie zit nu een straf uit van 34 jaar wegens verkrachting en moord op een achttienjarig model in Londen in 2005. Zijn DNA werd op een van de  Spaanse slachtoffers aangetroffen.

Een eerder verzoek om de zaak de herzien op basis van die DNA-resultaten werd afgewezen omdat het Spaanse hof het rapport ervan nog niet had ontvangen. 

Nu de zaak herzien wordt zal Van der Dussen het hof ervan moeten overtuigen dat ook de andere twee zaken heropend moeten worden. Zo zegt zijn Spaanse advocaat Silverio García Sierra. Intussen wordt Van der Dussen nog niet voorwaardelijk vrijgelaten. Pas als de zaak formeel is heropend, kan dat gebeuren, maar dat kan volgens García Sierra nog wel een paar maanden duren.

DNA-bewijs

Pas na de veroordeling van Van der Dussen, in 2007, kwam via Interpol aan het licht dat het destijds aangetroffen DNA- materiaal van de onbekende man op een van de slachtoffers van een Britse man was, namelijk Mark Dixie. Deze Dixie is een bekende zedendelinquent en inmiddels in Engeland vanwege moord en verkrachting veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dixie verklaarde afgelopen juni dat hij in 2003 in Fuengirola verbleef en bekende dat hij de verkrachter was van het slachtoffer waar destijds zijn DNA-materiaal op was aangetroffen.

Altijd betrokkenheid ontkend

Romano van der Dussen heeft tot op de dag van vandaag alle betrokkenheid bij de delicten waar hij voor is veroordeeld ontkend. Omdat hij niet wilde bekennen, komt hij volgens de Spaanse wet niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Van der Dussen heeft gezegd dat hij nooit een feit zal bekennen dat hij niet heeft gepleegd, ook niet om daardoor eerder vrij te kunnen komen.

Crowdfunding

De actiegroep PrisonLaw startte deze zomer een crowdfundingsactie om de Nederlander te helpen via juridische weg zijn onschuld te kunnen bewijzen. In juni werd Van der Dussen geïnterviewd door de krant El País. Hierin gaf hij aan dat hij ‘door een onbeschrijfelijke hel is gegaan’. Lees het interview hier in het Engels.

Dit vind je misschien ook leuk