Spaanse premier op zoek naar politieke consensus inzake Syrië

door admin
Spaanse premier op zoek naar politieke consensus inzake Syrië

Mariano Rajoy is in onderhandeling met de leiders van de oppositiepartijen en zijn drie grootste concurrenten voor de aanstaande verkiezingen van 20 december. Hij wil zo tot een gecoördineerd komen over de jihadistische terreurdreiging die over Europa waart.

Steun

In februari tekende de premier al een akkoord met de partijleider van de PSOE, Pedro Sánchez na de aanslagen op het satirische Franse magazine Charlie Hebdo. Ditmaal zoekt hij ook steun van de partijen Podemos en Ciudadanos. Bovendien belde hij erover al met Iñigo Urkullu van de nationalistische Baskische PNV. Zijn vice-premier Soraya Saenz de Santamaría zoekt steun bij de andere partijen in het Spaanse parlement. Opvallend is dat de premier tot nu toe nog geen contact zocht met Artur Mas, de nationalistische premier van Catalonië.

Al-Andalus

Spanje pakte meer jihadisten op dan enig ander Europees land en met name vonden veel arrestaties plaats in 2015. De IS heeft in zijn politieke propaganda al meerdere keren Spanje als doelwit genoemd. Onder verwijzing naar het verdwenen rijk van Al-Andalus, werd gedoeld op een ‘herrovering’ van de gebieden die tussen de 8e en 15e eeuw in Arabische handen waren. ‘Het land van onze voorouders’, zo noemden Syrische jihadisten Spanje in een videoboodschap.

Speculatie voorkomen

Rajoy benadrukte dat hij op zoek is naar een gecoördineerde, gemeenschappelijke politieke respons op deze kwestie. Hij wil speculatie over mogelijk ingrijpen voorkomen. Hij verwees ook naar het feit dat de voormalige premier Aznar (PP) direct na de terroristische aanslag op treinen in Madrid aansluiting zocht bij de Verenigde Staten en president Bush’ oorlog tegen Irak. 

Druk

Eerder deze week voerde Pedro Sánchez nog de druk op de Spaanse premier op om met een antwoord over militaire actie van Spanje tegen de IS in Syrië te komen. ‘We moeten positie innemen’, aldus Sánchez die een voorstander is van duidelijke taal, goede politiek en antwoorden geven gericht op veiligheid in het land. 

Andere partijen

Podemos’ leider Pablo Iglesias lijkt iets meer richting Rajoy op te schuiven vanwege diens delicate houding ten opzichte van de kwestie. Alberto Rivera van Ciudadanos zou enkel een oorlog tegen de IS steunen onder de paraplu van de Verenigde Naties. ‘We kunnen ons niet blijven beperken tot toekijken’. 

Inmiddels zijn de grenscontroles bij de Spaans-Franse grens in overleg met de Franse regering flink opgevoerd. Nog steeds bestaat de mogelijkheid dat een van de hoofdverdachten van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, zich al in Spanje bevindt of onderweg is naar het land. 

Dit vind je misschien ook leuk