Brrr… extreme kou maakt zich meester van Spanje

door admin
Brrr... extreme kou maakt zich meester van Spanje

Een stevige poolwind waait over het land en brengt het kwik op sommige plekken in het binnenland ver onder het vriespunt. Dan gaat het met name over de minimale temperaturen in de nacht. Het verschil tussen minimum- en maximumtemperaturen kan in de Spaanse wintermaanden flink oplopen doordat de zon overdag nog relatief veel warmte afgeeft. Zodra deze echter in kracht afneemt in de tweede helft van de middag kan het zo een graad of tien tot vijftien kouder worden.

Aemet, het Spaanse weerstation waarschuwt ook voor sneeuw en ijzige wind. In twintig provincies in negen van de totaal zeventien regio’s die Spanje telt, geldt een waarschuwing voor extreme kou. Vooral voor het noorden van Spanje geldt dit in de bergachtige gebieden van Asturias, Cantabrië en de Pyreneeën. De sneeuwgrens ligt hier op 800 meter hoogte. Alle bergtoppen in deze regio’s zijn dan nu ook bedekt onder een witte laag sneeuw. Temperaturen zijn gemiddeld gedaald met twaalf tot vijftien graden ten opzichte van vorige week. In de Pyreneeën werd in de nacht van maandag op dinsdag de laagste temperatuur bereikt van 15 graden onder nul.

Waarschuwingen

In Aragon en Huesca geldt een oranje weeralarm voor temperaturen rond de 10 graden onder nul. Teruel en Zaragoza krijgen een gele waarschuwing voor temperaturen van 6 tot 4 graden onder nul. In de provincie Lleida kan het kwik eveneens tot 10 graden onder nul zakken en Barcelona krijgt eveneens een geel alert wegens kou. Girona heeft geel vanwege rukwinden die snelheden van 80 kilometer per uur kunnen bereiken en voor temperaturen van 8 graden onder nul in de bergachtige gebieden. Navarra heeft een gele waarschuwing voor sneeuw bij temperaturen van 4 tot 8 graden onder nul. Madrid verwacht ook kou tot 8 graden onder nul in de bergen. De eilanden Lanzarote en Menorca krijgen te maken met lage temperaturen en harde wind met rukwinden tot 70 kilometer per uur.

Naar verwachting zal de temperatuur in het hele land gedurende de tweede helft van deze week na woensdag weer omhoog gaan. De kou bracht ook sneeuw op sommige plekken op Mallorca.

Kleding

Voor wie nog niet zoveel ervaring heeft met kougolfen in Spanje, kan het een nuttige tip zijn om je te kleden in laagjes en altijd een winddichte jas en dikke sjaal bij je te hebben. Mensen vergissen zich vaak met het weer, ook Spanjaarden nog steeds, waardoor praktisch iedereen niezend en proestend van verkoudheden door het leven gaat, nadat de eerste kou is aangetreden. Zo kun je je ’s middags uit de wind en in de zon heerlijk laven aan temperaturen van boven de twintig graden Celcius om minder dan een paar uur later te zitten bibberen van de kou, want je vestje of trui biedt lang niet genoeg warmte. 

Dit vind je misschien ook leuk