Mercadona weerlegt valse beschuldigingen

door admin
Mercadona weerlegt valse beschuldigingen

‘U heeft wellicht op internet of via sociale media informatie gekregen die erop wijst dat Mercadona 1.800 Spaanse producten uit haar assortiment zou hebben verwijderd in ruil voor buitenlandse producten, of dat Spaanse producten uit de schappen worden gehaald uit Mercadona. Deze informatie is volledig vals’, zo staat in de persverklaring die maandag werd gepubliceerd op de website van de keten.

1.800 producten vervangen

De hoax werd verspreid via de tekstdienst Whatsapp en via sociale media zoals Facebook en Twitter. Ontvangers werden gewaarschuwd dat de supermarkt 1.800 producten die eerst uit Spanje kwamen nu zijn ingeruild voor geïmporteerde producten. Zo zou de olijfolie die Mercadona verkoopt onder het huismerk Hacendado uit Marokko en Tunesië komen, de sinaasappels uit Argentinië, de zonnebloempitten uit China, de melk uit Portugal, de aardappelen uit Israën en de pompoenen uit Panama. ‘Verander van supermarkt en laat ze weten dat men niet speelt met werk en eten, verspreid dit bericht onder je contacten’, zo luidde het verontrustende bericht.

Uit Spanje

Mercadona maakt er van oudsher al geen geheim van een grote voorkeur te hebben voor producten geproduceerd, verbouwd, gekweekt, gevist of gemaakt in Spanje. De supermarkt is nog steeds een familiebedrijf met Juan Roig aan de leiding en wortels in de provincie Valencia.

Weerlegging

Op de website plaatste de keten een bericht waarin het product voor product de aantijgingen weerlegt door precies te vertellen waar ze wel worden gemaakt. Daarbij wordt verwezen naar het jaarverslag van het bedrijf waarin gemeld staat dat meer dan 85% van de verkochte producten in 2014 van Spaanse bodem komen. Hieraan gaf het bedrijf 14,9 miljard euro uit.

Spaanse toeleveranciers

Mercadona werkt samen met 120 toeleveranciers in Spanje, waaraan 220 fabrieken verbonden zijn. Ook neemt het bedrijf initiatieven om producten die eerst elders vandaan kwamen en geïmporteerd moesten worden in Spanje te maken. Hiertoe zijn er ook contracten met 12.000 Spaanse vissers, 6.000 landbouwers en 4.000 veehouders. In de crisisjaren investeerde het bedrijf 1,1 miljard euro in de Spaanse economie en wist banen te scheppen waar die elders massaal verdwenen. Klik hier voor het overzicht van de weerlegging van de beschuldigingen en hier voor het jaarverslag van de supermarkt.

Dit vind je misschien ook leuk