Zware drinkers in Spanje vaak niet bewust van risico’s van alcoholmisbruik

door admin
Zware drinkers in Spanje vaak niet bewust van risico's van alcoholmisbruik

Het onderzoek werd woensdag door een panel van gezondheidsexperts gepresenteerd in Madrid. ‘Spanje hoort altijd al bij de landen met de hoogste alcoholconsumptie, samen met Frankrijk, Portugal en Italië’, zei Julio Bobes, voorzitter van Socidrogalcohol, een onderzoeksorganisatie die zich bezighoudt met alcohol- en drugsverslaving. ‘Maar nog belangrijker dan deze gegevens is de tendens’, zo voegde Antoni Gual toe van het Clinic ziekenhuis in Barcelona.

Gezondheidsrisico’s

Van de 17 procent die op basis van wat ze zelf zeggen te consumeren teveel blijkt te drinken, is slechts 1,3 procent op de hoogte van het feit dat ze teveel drinken en daarmee gezondheidsrisico’s lopen. Dus 76 procent van de mensen die teveel drinken, geloven dat de mate waarin ze alcohol nuttigen normaal is.

Twee type drinkers

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 4.250 mensen door heel Spanje. Er zijn twee type drinkers te onderscheiden. Zij die dagelijks drinken, zoals gewoon is in landen rond de Middellandse Zee en zware drinkers, zij die in een dag vijf of meer alcoholeenheden nuttigen, ze worden ook wel binge-drinkers genoemd naar het voorbeeld van veel Britten die in het weekend los gaan. Elk glas bier, wijn, borrel, shotje ofwel ‘chupito’ wordt gezien als een eenheid. Mixdrankjes zoals gin tonics of rum cola’s worden gezien als twee eenheden. Iemand loopt risico als hij of zij vier of meer eenheden per dag inneemt of vijf of meer tijdens een zogenoemde ‘binge’. Bij vrouwen ligt de grens bij twee en vier eenheden respectievelijk.

Jongeren en risico’s

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat een op de vijf Spanjaarden juist niet drinkt. Slechts 23,5 procent van de Spanjaarden drinkt meer dan twee keer per week alcohol. Het alcoholgebruik onder jongeren is groot, zo blijkt uit het onderzoek. Over het algemeen drinken 18 tot 25-jarigen het meest en in die categorie drinken mannen meer dan vrouwen. 19,6 en 14,5% bevinden zich in risicogroepen. Bobes benadrukte tijdens de presentatie de risico’s van het beginnen met alcohol drinken op jonge leeftijd. De hersens zijn nog in ontwikkeling tot halverwege de twintig en alcohol benadeelt dat proces.

Overlijden

Circa 40.000 mensen overlijden jaarlijks als gevolg van aan alcoholgebruik gerelateerde kwalen. Er zijn tot 64 ziektes en aandoeningen bekend, waaronder hepatitis, verschillende vormen van kanker en mentale ziekten, die direct of indirect te relateren zijn aan de hoeveelheid alcohol die iemand nuttigt.

Overheidsregulering advertenties

Het panel van experts ziet graag meer overheidsregulering op het gebied van alcoholconsumptie. Politici zouden niet alleen de belastingen en toegang tot alcohol moeten reguleren, maar ook het advertentiebeleid moeten controleren. ‘Elke dag worden er door de industrie miljoenen euro’s gespendeerd aan het promoten van alcoholische dranken. Dit is onethisch’, aldus Gual. 

Klik hier om een test te doen of je een probleem-drinker bent.

Dit vind je misschien ook leuk