Oud-topman IMF Rodrigo Rato moet terechtstaan voor verduistering

door admin
Oud-topman IMF Rodrigo Rato moet terechtstaan voor verduistering

Rato zou met 65 andere verdachten credit cards van de grootbank Bankia waar hij directeur van was, hebben gebruikt om persoonlijke en veelal extravagante uitgaven te doen. Grote bedragen werden besteed aan luxe diners, juwelen en safari-reisjes. Rato werd april vorig jaar opgepakt bij het naar buiten komen van de fraude. Zij paspoort is ontnomen. Wanneer de rechtszaak tegen Rato en zijn medeverdachten begint is nog niet bekend.

15,5 miljoen euro verduisterd

In totaal zouden Rato, Miguel Blesa en andere directie- en kaderleden van de banken Caja Madrid, die later fuseerde met zes andere spaarbanken in Bankia, voor een bedrag van 15,5 miljoen euro hebben verduisterd. Het misbruik van fondsen liep tussen 1999 en 2012. Rato zou zelf voor een bedrag van 44.000 euro hebben verduisterd. Hij ontkent alle aantijgingen en zegt dat het gebruik van de credit card onderdeel was van het salaris als employee van de bank.

Prominent lid PP

Rodrigo Rato was altijd een prominent figuur binnen de Partido Popular. Van 1996 tot 2004 was hij minister van Economische Zaken in het conservatieve kabinet onder leiding van premier Aznar. Daarna werd hij tussen 2004 en oktober 2007 voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Slechtste CEO van 2012

Bloomberg Business News noemde Rato in 2012 een van de vijf slechtste CEO’s. De bank noteerde 309 miljoen euro winst in 2011 en na Rato’s vertrek boekte de bank 3 miljard euro verlies. Toen de bank in 2012 failliet ging was 20 miljard euro staatssteun nodig om deze overeind te houden. 

In januari 2015 werd Rato verzocht de PP te verlaten. In april werd hij gearresteerd. Tegen hem lopen nog een aantal andere zaken gerelateerd aan corruptie binnen de partij en zijn functies als bankdirecteur. De onderzoeksrechter in deze laatste zaak rond frauduleus gebruik van creditcards stelde vast dat de verduistering niet plaats had kunnen vinden zonder de medewerking van Rato en Blesa.

Het O.M. eist 4,5 jaar gevangenisstraf tegen Rato en de betaling van een boete van 2,7 miljoen euro. Tegen Blesa wordt 6 jaar gevangenisstraf geëist en een boete van 9,3 miljoen euro. 

Dit vind je misschien ook leuk