Pedro Sánchez is klaar om regering te vormen als Rajoy niet wil

door admin
Pedro Sánchez is klaar om regering te vormen als Rajoy niet wil

Pedro Sánchez zei tijdens een persconferentie na afloop van het gesprek dat hij klaar is om een regering te vormen als Rajoy op nieuw het formatieverzoek van de koning naast zich neerlegt. Waarnemend premier Rajoy heeft om 17 uur op dinsdagmiddag zijn tweede gesprek met koning Felipe VI. 

Onderhandelingen

De PSOE-leider zei nog niet met enige andere politieke partij te hebben onderhandeld. Op de herhaaldelijk aan hem gestelde vraag wanneer hij zal beginnen met die onderhandelingen zei hij: ‘wacht een paar uur’. Om later toe te voegen: ‘We hebben ons beschikbaar gesteld. Dat is urgent, want we willen deze situatie deblokkeren. We zijn klaar om een stap voorwaarts te doen’. 

Oplossingen

In antwoord op de vraag over met welke partijen hij mogelijk samenwerking zoekt, zei hij liever te spreken over oplossingen dan over zetels. Hij zal wel het gesprek aangaan met de Partido Popular omdat hun 7 miljoen kiezers zijn respect verdienen. 

Podemos

Maandag liet Podemos-leider Pablo Iglesias weten na zijn tweede gesprek met de koning dat hij nog geen antwoord had gekregen van de PSOE op zijn voorstel tot samenwerking in een nieuwe regering van tien dagen geleden. Podemos liet toen weten een linkervleugelregering wel te zien zitten met Sánchez als premier en Pablo Iglesias als vice-premier.

Niet tegen elke prijs

Dinsdagochtend zei Sánchez nog in dit verband niet ’tegen elke prijs’ premier te willen worden. De PSOE is volgens hem niet op zoek naar het verlenen van steun aan de Catalaanse separatisten. Podemos heeft zich tijdens de verkiezingscampagne herhaaldelijk uitgesproken voor een officieel referendum in Catalonië over onafhankelijkheid. Iets wat PSOE absoluut afwijst. 

Verder zei Sanchez nog dat hij hoopt dat de PP in oppositie als PSOE een regering vormt net zo loyaal kan zijn als de PSOE was bij de PP. 

Duidelijkheid van Rajoy

Dinsdagmiddag zal wellicht het verlossende antwoord van Rajoy komen, nadat hij met de koning heeft gesproken. De druk op Spanje neemt ook van buiten toe. De Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds zien liever vandaag dan morgen een nieuwe regering aan de slag gaan. Hoe langer het duurt, hoe meer onzekerheid er optreedt. Iets wat erg slecht is voor het wankele herstel waarin de Spaanse economie zich bevindt. 

Dit vind je misschien ook leuk