Iberische lynxen in Big Cat Month van National Geographic

door admin
Iberische lynxen in Big Cat Month van National Geographic

De populaties van deze dieren is in een alarmerend tempo aan het dalen en een groot aantal soorten wordt met uitsterven bedreigd. Natuurzender Nat Geo Wild wil samen met het Wereld Natuur Fonds de zorgwekkende situatie van deze iconische dieren onder de aandacht brengen. Tijdens de Big Cat Month worden in februari wilde katachtigen elke zondag met twee premières vanaf 18.00 uur op Nat Geo Wild in de schijnwerpers gezet en is de zender in Nederland vrij te ontvangen voor alle digitale abonnees van Ziggo, KPN, Delta, Tele2 en CanalDigitaal.

LIFE Iberlince Project

InSpanje.nl zal binnenkort meer aandacht besteden aan de Iberische lynx. Op maandag 8 februari zijn we aanwezig bij het uitzetten van jonge lynxen in de Sierra de Andújar in het noorden van Andalusië op de grens met Castilla la Mancha.

Dit uitzetten gebeurt in het kader van het LIFE Iberlince project in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WWF). Spanje telt vier breedingcentra waar lynxen worden gefokt en vervolgens in grote natuurgebieden zoals voornoemde, maar ook in nationaal park El Coto Doñana (zuidwesten van Andalusië) worden vrijgelaten. Het programma is succesvol aangezien de lynxenpopulatie in 15 jaar tijd al met een paarhonderd exemplaren is gegroeid. Toch zijn er nog voldoende gevaren en bedreigingen voor deze bijzondere katachtige, waarover dus snel meer.

National Geographic’s ‘Big Cats Initiative’

‘Big Cat Month’ is onderdeel van National Geographic’s ‘Big Cats Initiative’; een langdurig initiatief om het stropen van katachtigen overal ter wereld tegen te gaan en hun habitat te behouden. Het initiatief steunt diverse projecten, educatie en economische hulp om de snelle verdwijning van grote kattenpopulaties te voorkomen. Via de website causeanuproar.org kan men ‘Big Cats Initiative’ ondersteunen.

WNF hulp in nood

De grootste natuurbeschermingsorganisatie ter wereld, het Wereld Natuur Fonds (WNF), is blij dat Nat Geo Wild een hele maand aandacht vraagt voor de bedreigingen van katachtigen in het wild. Femke Koopmans, tijgerexpert van WNF: “De grootste bedreigingen voor leeuwen, tijgers en andere katachtigen worden veroorzaakt door de mens. Door grootschalige stroperij, conflicten met mensen en verlies van leefgebied zijn veel van deze prachtige diersoorten wereldwijd in gevaar. Toch is er hoop want de mens kan het tij ook keren. Dat zien we bijvoorbeeld in India, waar het aantal tijgers groeit mede dankzij samenwerking tussen de bevolking, WNF en overheden. In China zijn door betere bescherming onlangs voor het eerst sinds tientallen jaren weer Siberische tijgers gespot, zelfs met kleintjes. Ook dichterbij huis, in het zuiden van Spanje, kruipt de met uitsterven bedreigde Iberische lynx langzaam uit het dal al blijven de bedreigingen groot. Natuurbescherming is een kwestie van lange adem, maar het werkt!”

Premières ‘Big Cat Month’ op Nat Geo Wild

Vanishing Kings: Desert Lions Of Namib: Op zondag 7 februari start de Big Cat Month met de uitzending van hetverhaal van vijf jonge leeuwen die de Namib-woestijn moeten veroveren om hun eigen koninkrijk op te bouwen. Voortdurend ligt er het gevaar van eeuwige honger en dorst op de loer.

Cat Fight – zondag 7 februari om 18.45 uur

In ‘Cat Fight’ zie je de meest gevreesde roofdieren van de planeet die het tegen elkaar opnemen. Grote katten hebben verschillende wapens die de schrik zijn van bijna elk dier op aarde. Het is altijd een spektakel als ze met elkaar in gevecht gaan. ‘Cat Fight’ onthult het geheim van de aanvals- en verdedigingstactiek achter deze katachtige krijgers. Van leeuwen die vechten om hun trots en bescherming tegen buitenstaanders tot tijgers die strijden om het jachtterrein.

Mystery Of The Lynx

Op zondag 7 februari om 19.35 uur en op dinsdag 16 februari om 15.35 en 22.50 uur zie je het verhaal van tegenstellingen: de Iberische lynx is waarschijnlijk ’s werelds mooiste kat, maar misschien ook wel de minst bekende. Het is de zeldzaamste en meest bedreigde kat en staat op de rand van uitsterven. Mede dankzij het WNF maakt de Iberische lynx echter een voorzichtige comeback. Het herintroductie-programma is riskant en intensief geweest, waarvoor internationale experts veel werk hebben verzet. ‘Mystery of The Lynx’ is een portret van een charismatische kat die  in het schitterende landschap van zuidelijk Spanje op meesterlijke wijze op konijnen jaagt.

The Lakeshore Killers

Op zondag 14 februari om 18.00 uur word je meegetroond naar de Zambezi-vallei diep in het hart van Afrika. In het midden van deze woestijn ligt een groot meer, een oase zoals nergens anders op aarde. Het is het leefgebied van drie leeuwen Takunda, Gombwe en Zindoga die in de bloei van hun leven zijn, maar nog veel te bewijzen hebben. Hun instincten maken hen dominant, assertief en vasthoudend. Ze zijn op zoek naar een kans bij de vrouwtjes, maar de leeuwinnen blijven terughoudend. Wanneer de oude koning zich laat zien, gaat dit gepaard met brute gevechten en doorzettingsvermogen.

Tiger On The Run

Zondag 14 februari om 18.45 uur zie je het verhaal van Kumal, een jonge tijger en zijn bijzondere reis naar volwassenheid in de wildernis van centraal-India. Hij is verdreven uit zijn leefgebied en om zijn erfenis voort te zetten moet hij op zoek op zoek naar een partner. Lokale dorpelingen maken hem het leven zuur en door zijn slechte jagerskwaliteiten balanceert hij op de rand van de dood.

Pride: Rulers At Risk

Zondag 21 februari om 18.00 uur is het tijd voor de leeuw. Van deze veelvuldig in beeld gebrachte katachtige worden in ‘Pride’ de laatste geheimen onthuld mede dankzij warmtebeeldcamera’s.

Pride: Days Of Danger – zondag 21 februari om 18.45 uur

Leeuwen zijn als groep onverslaanbaar, maar zelfs samen vechten ze voor hun leven. Het zijn magere tijden als de gnoes naar het zuiden migreren.

Big Cat Games – zondag 28 februari om 18.00 uur

‘Big Cat Games’ laat ’s werelds grootste landroofdieren het tegen elkaar opnemen. Leeuwen, jachtluipaarden en tijgers zijn de beste jagers van de natuur. Alleen zijn ze meesterlijk in het doden om te overleven. Maar welke wilde kattensoort steekt er met kop en schouders bovenuit? ‘Big Cat Games’ gaat op onderzoek uit. 

Big Cats: An Amazing Animal Family

Op zondag 28 februari om 18.45 uur onderzoekt zoöloog Patrick Aryee met zijn energie en passie de oorsprong van grote katten door de stambonen van deze dieren onder de loep te nemen.

Dit vind je misschien ook leuk