Zo denken de Spanjaarden over ….

door admin
Zo denken de Spanjaarden over ….

Het is de eerste barometer na de algemene verkiezingen van 20 december vorig jaar. De macro economische cijfers wel  op een einde van de crisis, maar daar lijken de Spanjaarden zelf anders over te denken. Al is er wel meer optimisme in het land dan eerder. De laatste barometer werd donderdag 4 februari gepubliceerd, maar is al afgenomen tussen … januari.

Nieuwe verkiezingen, zelfde resultaat

Spanjaarden zien de politieke toekomst in hun land wel somber in met de gefragmenteerde uitslag van de laatste verkiezingen. Toch denken ze dat nieuwe verkiezingen eenzelfde soort resultaat zullen laten zien. De PP gaat volgens hen opnieuw de verkiezingen winnen.

Podemos groter dan PSOE

Podemos zou de PSOE wat aantal stemmen betreft voorbijstreven. Ciudadanos gaat het meest verliezen (0,63%) en de partijen links van het centrum (Podemos en PSOE) zullen samen iets meer stemmen behalen (42,4%) dan de partijen rechts van het centrum (PP en Ciudadanos) 41,1%.

Zeven op de tien Spanjaarden kwalificeert de politieke situatie als slecht (39,3%) of heel slecht (30,6%). Daarna volgt de corruptie en fraude (14,5%).

Alle regionale afdelingen van Podemos krijgen meer stemmen, met name de Catalaanse En Comú Podem. Deze partij gaat van 3,69% naar 4,5%.

Baskische nationalisten, zowel de matige als de radicale, krijgen een sterkere vertegenwoordiging. PNV gaat van 1,2% naar 1,3% en Bildu van 0,87 naar 1%.

Slechte economische situatie

Na acht jaren van crisis blijft bijna tweederde van de Spanjaarden denken dat de economische situatie slecht is (42,1%) of heel slecht (19,8).

Ook tweederde van de Spanjaarden gelooft dat de situatie niet slechter zal worden (40,3%) of zelfs zal verbeteren (26,1%).

Politieke voorkeur

31,1% van de Spanjaarden beschouwt zichzelf als of progressief (11,5%) of als sociaaldemocratisch (6,8%) of socialist (12,8%), terwijl 29,5% zichzelf ziet als conservatief (13,8%), christendemocraat (4,9%) of liberaal (10,8%).

Meer Spanjaarden (40,9%) beschouwen zich als links dan rechts (24,1%). Het centrum is de derde optie wat ideologie betreft (20,2%).

Bijna 23% van de Spanaarden gelooft dat de PP zich ideologisch extreem aan de rechterkant bevindt en slechts 2,4% gelooft dat de PSOE extreem links is. Als extreem links wordt Podemos beschouwd door 28,6% van de Spanjaarden.

Staatsrechtelijke hervorming

De meerderheid van de Spanjaarden (39,8%) wil geen staatsrechtelijke hervorming met betrekking tot de autonome regio’s en een deel geeft de voorkeur aan het verminderen van de bevoegdheden (9,8%) of zelfs aan het opheffen ervan (15,9%).

Gelukkig

De overgrote meerderheid van de Spanjaarden beschouwt zichzelf als min of meer gelukkig (85,2%) tegenover 9,5% niet gelukkig en niet ongelukkig en 5,3% min of meer ongelukkig.

Katholiek

De meerderheid van de Spanjaarden bestempelt zichzelf als katholiek (71,8%) maar woont zelfden of nooit een religieuze bijeenkomst of mis bij (59,5%).

De grote meerderheid van de Spanjaarden acht het zeer onwaarschijnlijk (45,7%) of uitgesloten (36%) het komende jaar hun baan te verliezen.

Dit vind je misschien ook leuk