Vroege plaag van processierupsen in Spanje door milde winter

door admin
Vroege plaag van processierupsen in Spanje door milde winter

De processierups (Thaumetopoea Pityocampa) is volgens experts al vroeg gearriveerd in verschillende delen van Spanje. Doorgaans is de rups van januari tot medio april te zien en veroorzaakt het meeste overlast tegen het einde van februari.

‘Groot risico’

Volgens Milagros Fernandez de Lezeta, directeur van de Spaanse plagenbestrijdingsdienst ANECPLA gaat het goed met de populatie van processierupsen dankzij een erg milde en veel droger dan normale winter. Hierdoor zijn ze nu al op diverse plekken waargenomen. ‘Ze vormen een groot risico voor kinderen, volwassenen en huisdieren’, aldus Fernandez. Aanraking met de giftige haartjes van de rups kan ernstige allergische reacties veroorzaken, zelfs in sommige gevallen tot de dood erop volgt, jeukerige huiduitslag en ontstekingen. Haartjes die in ogen terechtkomen kunnen ernstige overlast veroorzaken.

Pijlvormige haartjes

De rups kruipt ‘in processie’ in de toppen van naaldbomen en bouwt nesten die uit een spinsel van vervellingshuid met haartjes en uitwerpselen bestaan. Elke rups heeft honderdduizenden van die pijlvormige haartjes die zich ook met de wind verspreiden en los van de rups ook nare reacties kunnen opwekken. Ook nadat de rupsen allang weg zijn, blijven de haartjes soms nog achter en kunnen zodoende na maanden nog overlast geven.

Huisdieren

De rupsen scheiden een geur af die aantrekkelijk is voor honden en katten. Dit is link want als een hond of kat de haartjes van de rups inademt kan er een heftige allergische reactie volgen. Vermoed je dat je huisdier met een processierups in aanraking is gekomen, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Als je hond of kat kwijlt, overgeeft, schuimbekt en/of zwellingen in zijn bek heeft, kan dit duiden op het contact met een processierups.

Dit vind je misschien ook leuk